Moddervulkaan op Java niet te stoppen

Al een halfjaar spuit bij het Indonesische Sidoarjo modder uit de grond. Niemand lijkt de door menselijk falen ontketende ramp te kunnen stoppen.

Terwijl het eiland Sumatra vorige week door regen ernstige overstromingen te maken kreeg, veroorzaakt een moddervulkaan op Oost-Java al maanden problemen. Deze week moesten opnieuw dorpelingen in de regio Sidoarjo hun huizen verlaten, op de vlucht voor de modder. Er zijn al meer dan 10.000 mensen geëvacueerd.

Het begon allemaal op 29 mei, toen ingenieurs van de Indonesische olie- en gasmaatschappij Lapindo Brantas een proefboring naar gas uitvoerden. Tijdens het boren op bijna drie kilometer diepte spoot er opeens stinkende modder naar boven. En de modder bleef sindsdien komen, nu al zeven maanden lang, met steeds grotere snelheid. Eerst spoot 50.000 kubieke meter blubber per dag uit de grond, nu is dat al 200.000 kuub. Steeds meer dorpen worden bedolven onder de modder.

„De mannen waren net de dam hier aan het repareren, maar de dam was niet sterk genoeg”, vertelt Imam Khalili. Zijn straat werd bedekt onder een dikke laag modder, waardoor hij zijn huis kwijt is. „Mijn vrouw redde onze kinderen en eigendommen toen de modder kwam, stromend als heet water”,

De modder is niet alleen verwoestend, maar ook heet, 60 graden. Slachtoffers zijn, na contact met de modder, met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Bovendien bevat de modder waterstofsulfide, een giftig, naar rotte eieren stinkend gas.

Deskundigen zijn het nog niet eens over de oorzaken van de natuurramp. Waarschijnlijk heeft onvoorzichtig boren een mengsel van modder en gas geraakt, en zo een moddervulkaan veroorzaakt. Pogingen het gat met cement te dichten faalden. Er is geprobeerd de dorpen met dijken te beschermen, maar die overstroomden al snel.

Nu probeert de Indonesische regering de modderstroom richting een naburige rivier en naar zee te leiden.

De vicepresident van het bedrijf Lapindo Brantas, Imam Agustino, geeft toe dat de modderstroom ’misschien wel nooit gestopt kan worden’. Lapindo Brantas belooft de slachtoffers een schadevergoeding, maar de getroffenen hebben er weinig vertrouwen in. Bewoners hebben bij het bedrijf gedemonstreerd.

In november nog probeerde de moedermaatschappij Energi van haar verplichtingen af te komen door Lapindo te verkopen aan een schimmige firma gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Dat werd tegengehouden door de Indonesische regering, maar de bewoners van Sidoarjo hebben hun compensatiegeld nog niet gezien. En de modder stroomt maar door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden