Moddergooien voor een godshuis

Algerije bouwt een moskee met de hoogste minaret ter wereld, bijna de Eiffeltoren. Het godshuis moet het land opstoten in de vaart der volkeren en is een eerbetoon aan de zwaar zieke president Abdelaziz Bouteflika.

Of het bouwsel de nagedachtenis van het staatshoofd ten goede zal komen is de vraag, want hypermoskeeën vallen niet bij alle moslims in de smaak. Volgens critici zijn die gebedshuizen niet ter ere van God gebouwd maar van machtige ijdeltuiten. Ook kosten ze bakken met geld, extra vervelend als de olieprijzen laag zijn, zoals nu. Voor zijn export is Algerije vooral op die brandstof en aardgas aangewezen.

In de jaren tachtig en negentig kwam er vooral in Egypte een reactie op gang tegen religieuze pracht en praal. Foeilelijke illegale protestmoskeetjes rezen bij bosjes uit de grond. Het waren bakstenen plaggenhutten met radicale voorgangers. Ongeveer in diezelfde periode brak er in Algerije oorlog uit tussen het leger en de extreme organisatie GIA, een soort IS. Er vielen tweehonderdduizend doden. Berucht waren de nachtelijke massamoorden in dorpen, gepleegd door GIA.

Ondanks of juist vanwege de extremistische afwijzing van pracht en praal gingen Arabische regimes koppig door met de bouw of uitbreiding van indrukwekkende godshuizen. Getallen die de omvang van de moskee in Mekka illustreren doen een mens duizelen. De moskee van Algiers kan daaraan niet tippen. Er is inmiddels ruzie tussen het Duitse architectenbureau, de Chinese aannemer en de Algerijnse autoriteiten over vertraging, een onvermijdelijk bijverschijnsel van grote projecten maar nu dubbel pijnlijk omdat de president elk moment kan verscheiden.

Een opsteker voor de Algerijnen is dat hun moskee groter lijkt te worden dan een gebedshuis in Casablanca, ruim twintig jaar geleden gebouwd en vernoemd naar de toenmalige Marokkaanse koning Hassan. Algerijnen en Marokkanen leveren op internet een moddergevecht. Marokkanen roepen dat hun land toch het beste blijft, wat Algerije ook mag bouwen. Algerijnen schelden dat een land als Marokko, dat leeft van sekstoerisme, geen reden heeft tot pochen. Beide groepen zweren dat hun moskee de op twee na grootste ter wereld is, terwijl ze zelfs de toptien niet halen. Op plaats één en twee prijken Mekka en Medina. Andere megamoskeeën, veel groter dan die in Casablanca en Algiers, staan in Irak en Iran. Maar die zijn sjiitisch en dus ketters en misschien tellen de soennitische Marokkanen en Algerijnen ze daarom niet mee.

De schoonheidsprijs is voor Marokko. De moskee in Casablanca is mooier dan zijn concurrent in Algiers. Hij is half boven de oceaan gebouwd, want volgens de Koran verheft Gods troon zich boven het water en dus is het passend als een monument voor een koning van Marokko dat ook doet. Het ontwerp is Frans, Marokkaanse handwerkslieden leverden schitterend klassiek islamitisch vakwerk. De moskee van Algiers doet eerder denken aan een kil Europees bedrijfsgebouw met prikklokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden