Moddergooien binnen de katholieke kerk

Ex-hoofdredacteur Dino Boffo, in gelukkiger tijden, met paus Benedictus XVI. (FOTO AP) Beeld ASSOCIATED PRESS
Ex-hoofdredacteur Dino Boffo, in gelukkiger tijden, met paus Benedictus XVI. (FOTO AP)Beeld ASSOCIATED PRESS

Wie dwong de hoofdredacteur van het dagblad van de Italiaanse Bisschoppenconferentie om op te stappen? En waarom?

Pauline Valkenet

Een pikant schandaal in de Italiaanse katholieke kerk neemt steeds grotere vormen aan en heeft de paus er zelfs toe gebracht om in een officiële nota te melden dat het hier gaat om leugens, insinuaties en zwartmakerij.

Het schandaal draaide in eerste instantie om Dino Boffo, de hoofdredacteur van het dagblad van de Italiaanse Bisschoppenconferentie Avvenire. Boffo trad in september af nadat een andere krant, Il Giornale, had bericht dat hij homo is. Il Giornale drukte een juridische akte af waaruit bleek dat Boffo een paar jaar geleden was beboet voor het lastigvallen van de echtgenote van een man waar hij iets mee had. De katholieke hoofdredacteur ontkende alles, maar nam wel ontslag.

De Italianen gingen er destijds vanuit dat Il Giornale – eigendom van de broer van Silvio Berlusconi – Boffo onderuit had willen halen vanwege diens kritiek op de seksuele escapades van de premier van Italië. Maar nu blijkt er iets anders, veel groters achter het venijnige schandaal te zitten. Want de hoofdredacteur van Il Giornale heeft onlangs gemeld dat de juridische akte waarmee hij Boffo ten val had gebracht nep blijkt te zijn, en dat hij het nepdocument heeft gekregen van ’een gezaghebbende bron binnen het Vaticaan’.

De Italiaanse media speculeren er lekker op los, gek als ze zijn op intriges en complotten. Vaticaankenners van de dagbladen vermoeden dat er twee machtige mannen achter de nepakte zitten. De ene is de hoofdredacteur van L’Osservatore Romano, de spreekbuis van het Vaticaan. En de andere is de rechterhand van de paus, kardinaal Tarcisio Bertone. De twee mannen zouden de val van Boffo hebben willen veroorzaken om de Italiaanse Bisschoppenconferentie een hak te zetten. Het motief? Het Vaticaan zou verwikkeld zijn in een keiharde machtsstrijd met de Bisschoppenconferentie, die te onafhankelijk zou opereren. Kardinaal Bertone zou vinden dat de Bisschoppenconferentie te veel invloed heeft op belangrijke Italiaanse politici. De nummer twee van de Heilige Stoel zou meer macht naar zichzelf toe willen trekken. De media hebben het over ’een ongekende oorlog tussen kardinalen’.

Prelaten in Rome houden hun lippen meestal stijf op elkaar als de kerk negatief in de publiciteit komt. ’Waait wel over’ is het motto. Maar na een lange stilte liet het Vaticaan deze week toch ineens van zich horen. Niet de officiële woordvoerder kwam met een verklaring, maar kardinaal Bertone zelf liet een nota afdrukken op de voorpagina van L’Osservatore Romano. ’Benedictus XVI betreurt de beledigende aanvallen’ en ’dit is een lastercampagne om de Heilige Stoel zwart te maken’. Alles wat er wordt beweerd over het nepdocument en de makers ervan, zo staat er, zijn leugens. De nota is persoonlijk goedgekeurd door de paus en dat betekent dat hij zich dus zelf met het schandaal heeft bemoeid.

Waarschijnlijk hoopt Benedictus XVI dat de kwestie hiermee is afgedaan. Dat lijkt niet het geval. Want in Italië vragen ze zich nu hardop af of dit de waarheid is, wie het nepdocument dan wél heeft gefabriceerd, en waarom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden