Modalfa wint finale met drie op een rij

Afgelopen weekend werd de finale van de MK viertallen gespeeld tussen De Lombard (Muller-De Wijs, Ramondt-Westra en Drijver-Schollaardt) en Modalfa (Bakkeren-Bertens, Nab-Paulissen en Brink-Van Prooijen). Van tevoren was de verwachting dat het een van de spannendste finales van het afgelopen decennium zou kunnen worden, maar dat viel nogal tegen.

Vooral Nab-Paulissen (Modalfa) hebben het - net als in de voorronden - weer erg goed gedaan. Zij zijn de revelatie van het seizoen en het is te verwachten dat zij van bondscoach Toine van Hoof binnenkort een uitnodiging zullen ontvangen om mee te gaan draaien met de kernploeg. Drijver-Schollaardt (De Lombard) daarentegen vielen nogal tegen, al kwam dat hoofdzakelijk door ongelukkige beslissingen.

Op de zaterdag zat de spanning er nog goed in, de ploegen hielden elkaar vrijwel in evenwicht, maar halverwege de zondag zette Modalfa een sprintje in waar De Lombard het antwoord op schuldig moest blijven. In drie spelletjes op rij sloeg Modalfa toe. Het begon allemaal op het laatste spel van de zondagochtendzitting, waar Modalfa een klapper uitdeelde.

(zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Westra Pau- Ra- Nab

lissen mondt

1 pas 1 pas

1SA pas 2 pas

3 pas ...4 dbl!

pas pas pas

Door een niet erg overtuigend biedverloop van Westra-Ramondt kreeg Nab er lucht van dat deze scherpe 4 wel eens te hoog kon zijn en voorzag het 4-contract van een bandje.

Nab vond de gevaarlijke start van 10, boer, heer en aas van Ramondt. Ramondt speelde nu schoppen naar de aas en schoppen naar de heer en schoppen na, waarop Nab een veelzeggende V weg kon gooien. Dit was al geen gelukkig begin, maar Ramondt verloor ook nog eens de controle over het spel en ging uiteindelijk drie down, 800 voor Modalfa.

Dat 4, ondanks het slechte zitsel, dichterbij was dan Ramondt dacht, bleek wel uit de feiten aan de andere tafel:

West Noord Oost Zuid

Bak- De Wijs Ber- Muller

keren tens

1 pas 1 pas

1SA pas 2 pas

4! pas pas pas

Bakkeren vond zijn kaart zelfs goed genoeg voor een directe verhoging naar 4! Na een ruitenstart scheelde het geen haar of 4 werd gemaakt.

Op de eerste twee spellen van de zondagmiddagzitting dreunde die 800 nog even na. Het was direct funest voor de match. Eerst gebeurde dit (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Nab Drijver Pau- Schol-

- 1SA 1) pas pas

3 pas 4 pas

pas pas

1) 12-14

Na een zwakke SA opening (12-14) van Drijver mocht hij even later zelf uit tegen 4. Het was een blinde gok. Hij koos uiteindelijk voor een kleine klaveren. Ongelukkiger kon niet. Nab haalde zijn schouders op, speelde klein bij in dummy, maakte zijn boer en noteerde even laten zelfs een overslag toen bleek dat de klaveren 3-3 zaten. Aan de andere kant dit biedverloop:

West Noord Oost Zuid

Westra vProo- Ra- Brink

ooijen mondt

- 1 pas 1

3 pas 4 pas

pas pas

Nu had noord het stuk gemakkelijker. Hij kwam uit met een kleine schoppen voor de boer van zuid, waarna 4 kansloos één down ging.

Direct daarna weer een ongelukkige actie van Drijver-Schollaardt (zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

Nab Drijver Pau- Schol-

lissen laardt

- - 1 pas

pas 2 2 4!

dbl pas pas pas

Wellicht geïnspireerd door zijn eerdere dubbel op 4, viste Nab voor de tweede keer een rood kaartje uit zijn biddingbox.

Zonder de OW-handen te zien, lijkt 4 een redelijk contract, maar toen de vijfkaart harten bij west aan het licht kwam, was 4 gedoemd te mislukken. Drijver ging zelfs twee down, omdat hij B over oost sneed, 500 voor Modalfa. Aan de andere tafel ging het bieden iets anders:

West Noord Oost Zuid

Westra vProo- Ra- Brink

ooijen mondt

lissen laardt

- - 1 pas

1SA pas 2 pas

pas ...pas

Westra vond zijn hand wel een 1SA-antwoord waard, maar hierdoor hield hij noord nu juist uit de bieding. Hoewel Van Prooijen nog wel een tijdje nadacht op 2, nam hij uiteindelijk de goede beslissing door maar gewoon te passen. Na een klaverenstart wisten ze 2 nog net eentje down te werken, dus bij de 500 van Nab-Paulissen kwam nog eens 50, 11 imp's binnen. Hierna liet Modalfa zijn prooi niet meer los en haalde voor de zevende keer de landstitel binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden