Mobutu spendeert miljoenen in Zwitsers hotel

BERN (DPA, Belga, ANP) - Zwitserland duldt om “gezondheidsredenen” de Zaïrese president Mobutu Sese Seko op zijn grondgebied. Zo verdedigde een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken gisteren het verblijf van Mobutu.

Bern is sinds 1991 bijzonder zuinig met visa voor Mobutu, die met wrede methoden al dertig jaar over Zaïre regeert. Mobutu onderging in augustus in het academisch ziekenhuis van Lausanne echter een prostaat-operatie. Zijn genezing verloopt voorspoedig volgens een presidentiële woordvoerder, maar er gaan ook geruchten dat hij nog lange tijd chemotherapie moet ondergaan. Een dergelijk lange afwezigheid wordt zorgwekkend genoemd omdat Zaïre momenteel vrijwel in staat van ontbinding verkeert en omdat in het oosten zware gevechten met Tutsi-milities zijn uitgebroken.

Volgens het Zwitserse tijdschrift L'Illustré verblijft Mobutu met meer dan twintig lijfwachten en personeel in het exclusieve Hotel Beau-Rivage aan het meer van Genève. Zijn hotelrekening is inmiddels opgelopen tot meer dan 2,45 miljoen gulden.

Als een regering in ballingschap heeft Mobutu in het hotel een eigen telefoonoperator geïnstalleerd. De president zelf laat zich zelden zien. Hij bezet met zijn staf, in hotelkringen “la délégation” genoemd, met elkaar verbonden suites op de bovenste verdieping.

In twee maanden tijd heeft Mobutu al bijna 15 000 maal het maandloon van een universiteitsprofessor in Zaïre uitgegeven, een land met buitenlandse schulden van meer dan twintig miljard gulden, aldus L'Illustré.

Mobutu, die bijna zeven miljard gulden op Zwitserse bankrekeningen heeft, verblijft als privé persoon in Lausanne. De schulden die Zaïre als staat bij Zwitserland heeft, ruim vier miljoen gulden, zijn dus niet op hem te verhalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden