Mobieltje opent de wereld

Zijn we te afhankelijk van de mobiele telefoon? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Sommigen hebben er al drie.

Nieuwe contacten
De nieuwe mogelijkheden van mijn mobiele telefoon zijn een verrijking van mijn leven. Op een feestje vol onbekenden leidt de smartphone direct tot nieuwe contacten. De twitteraars herken je meteen: een groep die nu en dan op een schermpje kijkt, maar vooral in gesprek is met elkaar. De smartphone zorgt ook voor contact met de buitenwereld: wie het feestje mist, wordt via Twitter en Facebook op de hoogte gehouden. Tijdens een congres of theatervoorstelling kun je informatie met de buitenwereld delen. Natuurlijk is de smartphone soms hinderlijk. Het is storend als je kinderen tijdens de avondmaaltijd op hun schermpje turen. Of als je partner maar half luistert omdat hij zijn mail checkt. Terecht noemt sociologe Anne Roeters dit 'besmette tijd': tijd die je met kind of partner doorbrengt, maar waarin je aandacht elders is. Maar als je je smartphone op gezette tijden weglegt, valt het met die afhankelijkheid reuze mee.

Olga Leever Utrecht

Verscheidene mobieltjes
Om niet te afhankelijk te zijn van de mobiele telefoon heb ik vanaf de aanschaf van mijn eerste toestel in 1992 een regel gesteld. Ik gebruik hem alleen als dat nodig is. Nu heb ik een smartphone, een zakelijk toestel, eentje met een prepaid kaart voor in het buitenland en een iPad met telefoonkaart. Het zakelijke toestel gaat in het weekend uit. Mijn smartphone heb ik altijd aan; fijn als je zo afgelegen woont als ik. Het ligt aan jezelf hoe afhankelijk je wilt zijn van je mobieltje. Ik ben blij dat ik snel en effectief kan communiceren met de buitenwereld.

Laura Vink-van Noorloos Spijk

Doelwit voor terrorisme
Twee jaar geleden zat ik in Brazilië een week in de Pantanal. Heerlijk in de wildernis. Je went er al snel aan dat je niet mobiel bereikbaar bent. De economie is afhankelijk van het mobiele verkeer met internet. Er staan bijna geen telefooncellen meer. Hoe moet dat bij een ongeval of calamiteit als er een storing is? Ik ben wel eens bang dat terroristen met een gerichte aanslag zó de economie kunnen stilleggen.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Positief verslaafd
Ik ben best verslaafd aan mijn telefoon. Een dag zonder zou ik heel lastig vinden, maar al die ophef over jongeren die hun mobiele telefoon nauwelijks kunnen laten liggen vind ik onzin. Veel mensen beweren dat wij als jongeren mensenschuw worden. Maar we zien elkaar elke dag op school en op de club. We hebben veel makkelijker contact, overal en op ieder moment. We hebben zelfs contact in een saaie les.

Danny Roeleveld (16) Den Haag

Straling
Het smartphonen gaat gepaard met een hoge dosis elektromagnetische velden (EMV). Die zorgen voor een verhoogde stressreactie van het lichaam. Als je niet kunt bellen, ben je aan het 'afkicken' en dat gaat met ontwenningsverschijnselen gepaard. Weinigen beseffen dat al die kunstmatige EMV niet zo goed zijn voor ons lijf. Honderden onderzoeken tonen de gezondheidsschade aan. De Europese Raad vindt de huidige limieten voor elektromagnetische velden veel te hoog en wil dat er voorlichting komt: niet alleen over mobieltjes, maar ook over wifi.

Alice Lentjes Ruurlo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden