Mobiele telefoon schrikt overvallers op snelweg af

De Kampeer en Caravan Kampioen (juli), die acht fietsdragers voor op de trekhaak testte op hun stevigheid en gebruiksgemak, waarschuwt er onder meer voor dat fietsen aan weerszijden van de auto niet meer dan 29 cm mogen uitsteken, dat er een extra verlichtingsplaat met kenteken nodig is wanneer drager en fiets de achterlichten en het nummer van de auto geheel of gedeeltelijk bedekken en dat een rechterbuitenspiegel verplicht is wanneer een fiets het zicht door de achterruit belemmert.

In de reisreportages richt KCK het vizier op landen in Midden-Europa, waarvoor tien jaar geleden nog een visum nodig was en het toerisme nu sterk opkomt. Avontuurlijk kamperen, volgens KCK. Hoewel: het blad geeft tips voor campings in Tsjechië en Sloweakije 'die onze westerse maatstaven kunnen doorstaan'. Het vraagt Roemenen waarom ze 'de boel niet een beetje schhon kunnen houden' (antwoord: omdat de prioriteit van de bevolking bij voedsel ligt en een weg vol gaten, een verveloos huis en een ongewassen auto van ondergeschikt belang is). En het verkent Mazurië in Noord-Oost-Polen en camping De Harmonie in Litouwen.

Toeristen die op snelwegen in Zuid-Europa overvallen dreigen te worden, hebben baat bij een mobiele telefoon, tipt Reizen (juli). Als ze duidelijk zichtbaar op een GSM-metje het alarmnummer van de politie bellen (Italië 113, Frankrijk 17, Spanje 91-59333), worden overvallers meestal snel afgeschrikt. Het vakantiemagazine van de ANWB maakte stadswandelingen in Madrid, vanuit de meest gefotografeerde stoeptegel ter wereld ('Km 0' op Plaza Puerto del Sol). Ook trok een KCK-redacteur door Maleisië, woonde een dorpsfeest bij, kreeg een slaapplaats aangeboden in een eenvoudige vissershut en wordt als een oude vriend in een kampong binnengehaald. Ook dook KCK in de historie van de Hanze: met een autorit langs de Oostzeekust naar Gdansk, het voormalige Danzig (deze week 1000 jaar oud) en per fiets en veerpontje langs IJsselsteden.

Op Pad (juli) inventariseerde de mogelijkheden voor 'klein' kamperen in Nederland, testte mini-camera's op kwaliteit én gewicht (voor grammenjagende buitensporters van groot belang) en ging op zoek naar een goedkope trekkingsrugzak (maar geen rommel!). Het tijdschrift voor actieve vakanties volgde Elfstedenvoorzitter Henk Kroes op een fietstocht met fotograaf Bert Nienhuis van Leeuwarden naar Rome. 'Urbi et orbi, it giet oan!' Zelfs in Florence wordt Kroes herkend.

Op Pad wandelde over het Swellendam Voetslaan Pad, een van de vele mooie 'staproetes' in Zuid-Afrika, en over de hoogste kammen van het gebergte op Corsica.

Het 'leegste land op aarde' is volgens Voyager (zomernummer) Namibië, in zuidelijk Afrika. Het is pas sinds 1990 onafhankelijk en trekt nog niet veel toeristen. Volgens het avontuurlijke reisblad schrééuwt Namibië om ontdekt te worden, maar dat blijkt toch niet helemaal waar. Swakopmund, waar iedereen de mond van vol heeft, is een badplaats met een zeer hoog Duitsland-gehalte: veel Torten en Kuchen, veel toeristen uit de Heimat en veel inheemse Duitsers. De auteur van het artikel besluit zijn reportage met een bestelling in een snackbar: 'Eine Bratwurst, bitte. Eine Bratwurst mit Senf'.

Op Lemen Voeten (nummer 3) ging op zoek naar een vleugje Nederland over de grens. Het tijdschrift voor voettochten bezocht Piemonte, de Frans-Italiaanse grensstreek waar protestantse Waldenzen in 1689 in hun geloofsstrijd steun kregen uit Holland en die nu zo veel wandelaars trekt. Het wandelde langs de Rambach in de buurt van het Duitse Wiesbaden, waar Multatuli een tijdje een goede bekende was en waar hij tegen zijn vriend Carel Vosmaer pochte: “Ik weet altijd den weg. Trek een rechte lijn van je voet naar je doel - en - recht toe recht aan; dan kom je er altijd” ('Idylle'). De Portugese stad Aveiro lijkt een stukje Holland in de subtropen: met grachten, omgeven door een polderachtige lagune en duinen die zo van een Waddeneiland gekopieerd konden zijn. In Drenthe maakte het blad een wandeling van Indië naar Rusland (in het achterland van Hoogeveen). En in East Anglia, ten noorden van het Engelse Cambridge, trok OLV te voet langs de kanalen die een Zeeuwse ingenieur daar liet graven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden