Mobiele storing, kan dat nog wel?

interview Vaste telefonie is wettelijk geregeld, mobiele telefonie niet

Kan Nederland zich erbij neerleggen dat er soms storingen zijn in het mobiele telefoon- en internetnetwerk? Peter Spijkerman van Agentschap Telecom werpt de vraag op in het jaarverslag van dit onafhankelijk adviesorgaan van de overheid. Een belangrijke vraag vindt hij, omdat bedrijven en huishoudens steeds afhankelijker zijn van mobiele netwerken.

Vorig jaar waren er 38 storingen bij de grote mobiele aanbieders als T-Mobile, KPN en Vodafone. Zeven daarvan duurden meer dan een dag en troffen tienduizenden mensen. Vindt u dat acceptabel?

"Het zijn er in ieder geval minder dan in 2012. De grote storing van Vodafone die een week duurde, door een brand in een centrale bij Rotterdam in dat jaar, was een wake up call. Wij hebben toen aan alle telecomaanbieders gevraagd om met een noodplan te komen. Dat hebben ze nu bijna allemaal. Deze bedrijven zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid. In nood werken ze ook echt goed samen. Bijvoorbeeld om bij een storing op cruciale punten, zoals langs het spoor, de communicatie snel weer op gang te krijgen. Ik vind natuurlijk dat wij de ambitie moeten hebben als Agentschap om de storingen nog verder omlaag te brengen, maar je kunt ook niet zeggen dat er nooit meer brand is."

Voor vaste telefonie staat in de Telecomwet vastgelegd dat die altijd moet werken. Voor mobiele telefonie is zo'n wettelijke eis er niet. Moet die er komen vindt u?

"Daarover is discussie. Als je het mij vraagt, is dat niet de oplossing. Het gaat erom dat iedereen hetzelfde doel nastreeft en ik heb de indruk dat dit nu gebeurt."

Behalve storingen is er het punt van de dekking. Daarover wordt wel geklaagd door consumenten. Is dat terecht?

"Als het over dekking gaat, vind ik niet dat je de verantwoording alleen bij de telecombedrijven kunt leggen. Je moet ook kijken naar wat mensen doen. Ze willen ook een goed geïsoleerd huis, maar daar gaat de straling gewoon niet doorheen. Telecombedrijven lopen er ook tegenaan dat ze in sommige regio's nergens hun antennes kunnen zetten, omdat niemand ze in hun achtertuin wil. Hoe de actuele stand van zaken is met de dekking, dat weten wij niet precies. Daar doen we nu onderzoek naar."

Kunnen telecomaanbieders wel voldoen aan de vraag van mensen naar almaar meer mobiel internet?

"Het nieuwe snelle mobiel internet 4G geeft veel meer capaciteit. Maar we zijn een innoverend land: zodra de technische mogelijkheden verruimen, worden er nieuwe toepassingen bedacht die weer meer capaciteit vragen. Op een gegeven moment voldoet 4G niet meer. De operators weten dat en werken nu al aan een nieuwe generatie snel mobiel internet 5G."

Ook wifi wordt steeds meer belast. Computers, printers, fototoestellen, muziekinstallaties: huishoudens leunen er flink op. Is daar genoeg capaciteit?

"Voor wifi geldt: hoe drukker het netwerk, hoe langzamer. Wij raden aan om apparaten af te stellen op het veel rustiger 5GHz netwerk in plaats van het nu veelgebruikte 2,4 GHz. Daar kun je bijvoorbeeld je router thuis op afstellen. We kijken momenteel hoe er voor wifi meer bandbreedte kan komen."

undefined

Meer nanosatellieten

Steeds meer kleine satellieten, nanosatellieten draaien hun rondjes rond de aarde. Een probleempje ziet het Agentschap Telecom: ze vallen niet onder de Wet ruimtevaartactiviteiten. Als ze schade opleveren in de ruimte of op aarde is niet duidelijk wie verantwoordelijk is. Nog dit jaar is het gat in de wet gerepareerd. Ieder land moet dan zijn eigen nanosatellieten registreren. Het zijn er nu zeventig en ze groeien met tientallen per jaar. Ze hebben veel voordelen: ze zijn goedkoper om te maken en te lanceren dan de traditionele grote satellieten. Ze worden gebruikt voor bijvoorbeeld de doorgifte van GPS-signalen, voor militaire doeleinden en door meteorologen en astrologen.

undefined

Radiopiraten beboet

Wie dacht dat piraterij iets van vroeger is, heeft het mis. Nog steeds wordt er door radiopiraten illegaal gebruik gemaakt van de drukke FM-frequentie. Heel irritant voor de zenders die flink geld betalen voor een vergunning om te mogen uitzenden. Etherpiraten kunnen gevaar opleveren omdat ze het luchtvaartverkeer storen of het communicatienetwerk van de politie. Eind vorig jaar was het Agentschap dit fenomeen zat. De piraten krijgen zonder waarschuwing een boete die kan oplopen tot 45.000 euro. Dat geldt voor iedereen die aan de uitzending meewerkt. Dit lik-op-stukbeleid lijkt te werken: het aantal meldingen van storingen in de ether halveerde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden