Mobiele ijsbaan moet jeugd leren schaatsen

(Novum) - De Nederlandse schaatsbond trekt deze winter met een mobiele ijsbaan langs basisscholen in het land om kinderen te leren schaatsen. Scholieren uit de hoogste klassen van de basisschool binden de ijzers onder en krijgen les van schaatscoach Ab Krook en oud-schaatser Barbara de Loor.

De mobiele ijsbaan is een initiatief van schaatsbond KNSB en sponsor Aegon. "Nu er steeds minder natuurijs is, komen jonge kinderen niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger in aanraking met het schaatsen. Zo wordt schaatsen bijna iets exotisch", licht een woordvoerder van Aegon toe. "Om in de toekomst wereldtoppers te houden zoals Sven Kramer en Ireen Wüst moet je de jeugd wel met het schaatsen in aanraking brengen."

De synthetische ijsbaan wordt één dag neergelegd bij elke school die aan het project deelneemt. De baan kan buiten op het schoolplein of bijvoorbeeld binnen in de gymzaal worden aangelegd. De schaatslessen worden gegeven aan leerlingen tussen 10 en 12 jaar uit de groepen zes tot en met acht. De KNSB en Aegon zorgen voor schaatsen, kleding en een helm.

De mobiele ijsbaan wordt de komende winter elke week bij een andere school opgebouwd. Enkele scholen hebben al ingetekend. Bij de lessen worden ook instructeurs van schaatsverenigingen uit de buurt betrokken. Zo kunnen belangstellenden direct worden doorverwezen naar de dichtstbijzijnde ijsbaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden