Mo moest vooral zijn mond houden over Chemie-Pack

Werknemer die fatale brand mede veroorzaakte, vertelt zijn verhaal voor rechter

Verdachte Hans de K. kon het gisteren bij de rechtbank Breda allemaal niet meer aanhoren. De veiligheidscoördinator van het op 5 januari 2011 compleet afgebrande Chemie-Pack wenste niet meer in één zaal te zitten met de belangrijkste getuige in de rechtszaak tegen hem en de top van het bedrijf. De werknemer, die altijd liefkozend Mo werd genoemd in het bedrijf, vertelde zijn verhaal over de toedracht van de brand. Een verhaal dat hij nooit in verhoren met de rechercheurs wilde vertellen, maar pas maanden later op vrijwillige basis opbiechtte.

Mo zwichtte uiteindelijk voor de vele dreigtelefoontjes die hij 's nachts ontving. Hij wist de naam van de beller(s) nooit te achterhalen. Zijn vrouw was de spanning zat, Mo kon niet langer meer zwijgen. Met zijn verklaringen plaatste de exwerknemer van Chemie-Pack zich ook buiten de groep. Dat er sprake was van groepsdruk maakte hij gisteren heel duidelijk. Hem was vooral te kennen gegeven 'zijn smoel te houden'.

Het verhaal van Mo begint op de fatale 5 januari 2011 na de lunch. Hij moet voor half vijf een bestelling klaar hebben. De membraampomp waarmee het product moet worden vervaardigd, weigert. Mo belt daarop met zijn chef. Samen proberen ze de pomp, die bevroren blijkt te zijn, te ontdooien. Eerst met water, daarna met een gasbrander waarvan er op het bedrijventerrein twee in omloop zijn.

De pomp ontdooien lukt niet. Maar Mo krijgt volgens hem de opdracht om door te gaan. Uiteindelijk vat een lekbak met xyleen vlam. Mo probeert de brand te blussen, zonder succes. Ook de opgetrommelde collega's slagen daar niet in. Water is niet bij de hand, want de kraan zit dicht. Een werkende blusser is ook niet voorradig. Bij een poging het vuur te doven, vliegen de vonken 'als mieren tegen de wand', zegt Mo.

Het vuur slaat over naar plastic containers. De vlammen zijn dan niet meer te blussen, de medewerkers verlaten snel het terrein. Wat volgt is een urenlange strijd tegen de verwoestende brand door brandweerkorpsen uit de wijde omgeving.

De komende dagen zal vooral één ding centraal staan in het proces: de drie verdachten zullen de verklaringen van Mo proberen te ontkrachten. Hij was één van de veroorzakers van de brand, maar werd niet als verdachte gekenmerkt. Mo kreeg toen hij niet bereid bleek een verklaring af te leggen, een duwtje in de rug van het Openbaar Ministerie. In een poging hem aan het praten te krijgen werd de status van verdachte verandert in die van getuige.

De verdediging van de drie verdachten - naast de veiligheidscoördinator ook de productieleider en de directeur van Chemie-Pack- zal er alles aan doen de verklaring van Mo te ontkrachten. Ze hopen vooral de geloofwaardigheid van hem als getuige te ondermijnen.

Het drietal wordt verdacht van brandstichting en het overtreden van milieuregels. Aanvankelijk dacht het onderzoeksteam van de politie niet aan een delict als brandstichting, maar aan een milieudelict. De focus lag dan ook vooral op de top van de onderneming.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden