Mnangagwa geïnstalleerd als nieuwe president van Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa wordt ingezworen in HarareBeeld REUTERS

Emmerson Mnangagwa is vrijdag in het nationale stadion van Zimbabwe geïnstalleerd als nieuwe president van het land. Hij volgt Robert Mugabe (93) op, die 37 jaar lang aan de macht was. 

Mnangagwa is de derde president van Zimbabwe dat eerder Rhodesië heette en waar de blanke minderheid in 1965 een eigen staat uitriep die het tot 1979 uithield. Sinds Mugabe in 1980 aan de macht kwam, is het land geplaagd door economisch wanbeleid. De verwoesting van de lucratieve landbouwsector die door blanken werd gedomineerd, de deelname aan oorlogen in Congo en het voortdurend lenen en drukken van geld ruïneerden het land.

In 2008 bereikte de inflatie er een wereldrecord (231.000.000 procent) en werd de nationale munt opgeheven. Naar schatting een kwart van de bevolking is nu aangewezen op voedselhulp en bijna driekwart leeft in bittere armoede.

Verzet

De val van Mugabe, die sinds de onafhankelijkheid in 1980 over Zimbabwe heerste, werd begin deze maand ingezet toen de president zijn toenmalige vice-president Emmerson Mnangagwa ontsloeg. Hij maakte daarmee de weg vrij voor zijn echtgenote Grace om hem op te volgen. Maar dat stuitte bij de oppositie maar ook binnen zijn eigen partij Zanu-PF op fel verzet.

De druk op Mugabe om te vertrekken, ook internationaal, werd de afgelopen weken steeds groter. Het leger plaatste hem onder huisarrest en Zanu-PF zette hem afgelopen weekeinde aan de kant als partijleider. Mugabe boog uiteindelijk voor de tegenstand en trad af.

Decennialang stond Mnangagwa achter president Mugabe. Hij knapte in verschillende functies het vuile werk van zijn baas op. Eerst als handlanger in de guerrillastrijd voor onafhankelijkheid, later als hoofd van de veiligheidsdienst en de laatste jaren was hij vooral als minister van verschillende departementen actief.

'De krokodil'

De kameraadschap liep een breuk op toen Mnangagwa in 2004 een greep deed naar de macht in de partij. De poging mislukte en een andere oud-generaal verving hem een aantal jaar als beste vriend van Mugabe. Vier jaar later bewees Mnangagwa zijn leider een grote dienst door de oppositieaanhang bij de verkiezingen in 2008 bloedig neer te slaan. Vanwege deze meedogenloosheid tegen zijn rivalen kreeg hij de bijnaam ‘De krokodil’.

Na zijn benoeming tot vicepresident drie jaar geleden leek Mnangagwa de natuurlijke nieuwe leider van Zimbabwe. Daar stak presidentsvrouw Grace Mugabe echter een stokje voor. De twee waren openlijk in gevecht met elkaar. Mnangagwa beschuldigde haar vorige maand nog dat zij hem vergiftigd zou hebben, iets wat de oud-presidentsvrouw overigens ontkent. 

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei in zijn felicitaties dat hij hoopt dat Mnangagwa Zimbabwe door de overgangsperiode loodst. Zuma was volgens Zimbabwaanse media niet zelf bij de inauguratie. Wel aanwezig waren tienduizenden aanhangers van de regeringspartij Zanu en de presidenten van de buurlanden Botswana (Ian Khama) en Zambia ( Edgar Lungo). Mugabe was zoals verwacht niet van de partij.

Lees ook: President Mugabe van Zimbabwe treedt na 37 jaar af
Lees ook: 
Krokodil Mnangagwa laat graag zijn tanden zien

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden