'Mladic zou ons niets doen'

De verschrikkingen van de oorlog in Bosnië werden gisteren nog eens breed uitgemeten voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, van verschillende kanten.

De anonieme getuigen 'K' en 'J' gaven hun relaas van de slachtpartij van Bosnische Serviërs in Srebrenica. De advocaten van de Bosnische Kroaat Dario Kordic probeerden duidelijk te maken tot welke gruweldaden de moslims in staat waren.

Volgens de getuigen K. en J. heeft de Bosnisch-Servische legerleider Mladic duizenden moslimmannen die op 13 juli werden uitgemoord in pakhuizen in Jaglici en Kravica, uren voor de slachting persoonlijk gegarandeerd dat hen geen haar zou worden gekrenkt. De twee waren tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) lid van het Bosnische leger. Na de val van Srebrenica vluchtten zij de bossen in. Toen zij volledig omsingeld bleken door het Bosnisch-Servische leger, gaven zij zich over.

J. zegt dat hij met 1200 moslimmannen werd samengedreven op een weide. Mladic kwam hen persoonlijk geruststellen. Hij vertelde dat zij zouden worden geruild tegen Servische gevangenen. Een half uur later liepen ze in kolonne naar een opslagloods bij Jaglici. Daar begon een slachting die tot diep in de nacht zou duren.

De moslim J. lag onder een lijk dat hij over zich heen had getrokken. Toen het schieten ophield, zag hij hoe graafmachines de stoffelijke resten verzamelden en in vrachtwagens laadden. Hij vluchtte terug het bos in.

De tweede anonieme getuige, de moslim K., beleefde een soortgelijke nachtmerrie in dezelfde opslagloods. Hij liet zich bij de eerste schoten van de Serviërs meteen vallen, en wist later te ontsnappen.

De advocaten van de belangrijkste Kroatische verdachte in handen van het Hof, Dario Kordic (39), schetsten gisteren de misdaden van Bosnische moslims. Zij beschreven gruwelen als het doodschieten van een 3-jarig Bosnisch-Kroatisch meisje in haar eigen bedje, en het verhaal van een moslim die het bloed van een Bosnisch-Kroatische man met een soeplepel over diens hoofd goot, terwijl hij hem de keel afsneed.

De verhalen werden hen niet in dank afgenomen door de strafkamer. Voorzitter Richard May vroeg of zij niet in de verkeerde rechtszaal zaten. De zaak-Kordic gaat immers om misdaden die Bosnische Kroaten tegen moslims hebben gepleegd. De verdediging wil de komende maanden aantonen dat Kordic, de rechterhand van de Bosnisch-Kroatische leider Mate Boban, weliswaar een leidinggevende politicus was, maar geen oorlogsmisdadiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden