Mladic voert weer bevel over Bosnisch-Servisch leger

SARAJEVO, ZAGREB (AFP, DPA, Reuter) - De Bosnisch Servische leider Radovan Karadzic heeft gisteren Ratko Mladic gerehabiliteerd. De generaal is nu weer opperbevelhebber van het Bosnisch-Servische leger, een positie die hij bijna een week geleden kwijtraakte.

Kennelijk onder druk van de gehele militaire leiding herriep Karadzic gisteren zijn besluit de bij de Serviërs zeer populaire generaal af te zetten. Om zijn gezicht te redden sprak Karadzic in een officiële verklaring overigens over 'dringende oproepen', waarop hij “gezien de te verwachten positieve afloop van de oorlog was ingegaan”.

De redenen voor de plotselinge koerswijziging van Karadzic liggen volgens waarnemers vermoedelijk echter veel dieper. Om te beginnen had het complete militaire kader van de Bosnische Serviërs zich achter Mladic opgesteld en zich openlijk verzet tegen de eigenmachtige benoeming tot opperbevelhebber van Karadzic zelf. Het geven van orders aan achttien recalcitrante generaals en aan een morrend leger kwam westerse waarnemers als “een nogal riskante aangelegenheid” voor.

Een andere verklaring voor de terugkeer van Mladic aan de top van het Bosnisch-Servische leger ligt vermoedelijk in de onverwachte kracht van de nieuwe alliantie tussen Moslims en Kroaten. Na het succes van de Kroaten in Krajina en van Kroaten en moslims bij Bihac in noordwest-Bosnië liggen nieuwe militaire operaties van de as Zagreb-Sarajevo voor de hand. Die zouden vooral betrekking hebben op Servisch gebied in het westen van Bosnië.

Militaire deskundigen hebben het “je reinste waanzin” genoemd dat tegenover dit compacte front plotseling een nieuwe militaire leiding in het veld werd gebracht. “De groeten van Stalin”, aldus een westerse diplomaat in een verwijzing naar de zuiveringen binnen het Sovjet-leger onmiddellijk voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Daarmee verzwakte de dictator in Moskou het Rode Leger aanzienlijk.

Ook hebben de media in Sarajevo en Zagreb de afgelopen dagen meteen nadat Mladic was afgezet over een eventuele putsch tegen Karadzic gespeculeerd. Blijkbaar heeft de Karadzic de symptomen tijdig onderkend. Met zijn draai van 180 graden lijkt hij zijn tegenstanders in eigen kring vooralsnog de wind uit de zeilen te hebben genomen.

Overigens sloten eerder een dag eerder ook de gelederen zich weer binnen de Bosnische (merendeels uit moslims bestaande) regering. Vorige week bood premier Haris Siladjzic zijn ontslag aan, zonder opgaaf van redenen. Vermoedelijk speelden daarbij onvrede over de steeds nationalistischer koer van de Bosnische regering en een persoonlijk conflict met minister van buitenlandse zaken Muhamed Sacirbey een rol. Donderdag bedacht de premier zich echter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden