Mkz / 'Geen dieren afmaken op de verjaardag van mijn man'

Annie van Niersen uit Nijbroek heeft samen met haar man een boerderij op 600 meter afstand van de plek waar voor het eerst mond- en klauwzeer (mkz) in Nederland werd geconstateerd. Dagelijks vertelt zij in Trouw wat de uitbraak van de ziekte voor haar gezin betekent.

Hoe is de situatie op uw boerderij?

,,Vanochtend is de Rijkskeuringsdienst voor Vee (RVV) langsgeweest om onze dieren te bekijken. Tot nu toe valt bij ons nog niets van de ziekte te zien. Toch ziet het er niet hoopvol uit.

Op de radio hoorde ik net dat 21 bedrijven uit de omgeving van het bedrijf in Oene preventief moeten worden geruimd. Gezien de afstand horen wij daar zeker bij. Dat moeten we dus op de radio horen. Mijn grootste grief is de onpersoonlijke behandeling van de overheid. We krijgen niets van officiële zijde te horen. We hebben daarom maar continu de radio en televisie aan om op de hoogte te blijven.

Ik neem aan dat het ruimen voor het weekend moet gebeuren, als er voldoende capaciteit is. In elk geval niet op zondag, dan is mijn man jarig. Ik sta niet toe dat ze de dieren op zijn verjaardag afmaken. Het is al moeilijk genoeg. Ik troost me met het idee dat ze de dieren snel en pijnloos zullen afmaken. Wij hebben zelf 49 weidekoeien en verzorgen 200 opfokzeugen van mijn zwager. Dat zijn beesten die we zo'n twee, drie jaar op de boerderij hebben. Daar krijg je echt een band mee.''

Durft u de deur nog uit?

,,We gaan nergens meer naar toe. Ik wilde vanochtend boodschappen gaan doen in Oene, maar durf het niet aan. Ik ben bang dat ik zo andere boerinnen besmet. Voorlopig heb ik nog genoeg proviand in de vriezer, maar mijn man is een stevige roker en die komt straks zonder tabak te zitten.

Terwijl wij ons in onze boerderij verschanst hebben, kan Jan en Alleman wel gewoon over de weg rijden. Ik begrijp niet dat ze het gebied niet afzetten voor alle verkeer behalve de inwoners. Naast alle journalisten zag ik net nog een leswagen en een bestelbusje voorbijkomen. Die mensen hebben hier helemaal niets te zoeken! Het blijkt maar dat ze daar op het ministerie echt niet weten hoe het platteland er uit ziet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden