Mkz / 'Er is hier geen reden om feest te vieren'

AMSTERDAM - Terwijl overal in het land koninginnedag gevierd wordt met concerten, vrijmarkten en optochten, blijft het in de cirkel rond Anjum en Ee en binnen de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle akelig stil. De meeste festiviteiten zijn afgelast, uit piëteit met de door mond- en klauwzeer getroffen boeren en om het risico van verspreiding van het virus tot een minimum te beperken.

In de gemeenten Olst-Wijhe en Epe bijvoorbeeld, zijn alle activiteiten afgelast. ,,Onze gemeente is heel hard getroffen door mkz, er is voor ons echt geen reden tot feestvieren'', laat A. ten Broeke van de gemeente Olst-Wijhe weten. In Epe wordt alleen de Nederlandse vlag gehesen.

Het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij (lnv) adviseerde vorige week via haar website geen evenementen te organiseren in het landelijk gebied. Festiviteiten moeten zoveel mogelijk 'eigen inwoners' trekken om het risico van verspreiding van het mkz-virus zoveel mogelijk te beperken.

De gemeente Zwolle heeft kritiek op dat advies. ,,Het is erg onduidelijk'', vindt woordvoerder A. Nauta. ,,Als gemeente ben je verantwoordelijk, maar je kunt niet veel meer doen dan de organisatoren dringend adviseren hun activiteiten te beperken. Verbieden lukt niet, de voorschriften van het ministerie zijn op zoveel manieren te interpreteren dat je een eventuele rechtszaak geheid verliest.''

Het ministerie van landbouw vindt echter dat de gemeenten zelf de risico's beter kunnen inschatten dan 'Den Haag'.

In Zwolle gaan de geplande activiteiten overigens gewoon door, alleen de twee grote optochten zijn geschrapt. ,,Dat hebben de organiserende verenigingen zelf besloten'', laat Nauta weten.

De gemeente Barneveld, waar onder andere Kootwijkerbroek deel van uitmaakt, geeft eveneens aan dat vanuit de gemeente niets georganiseerd wordt. Particuliere initiatieven zijn er wel in Voorthuizen en Garderen, aldus woordvoerster D. van Hagen. Van een uitgelaten stemming zal echter geen sprake zijn.

In Apeldoorn is alleen het geplande vuurwerk afgelast. ,,Het afsteken van vuurwerk lijkt me gezien de omstandigheden niet gepast'', zegt woordvoerder R. Spijkerman. Na overleg met betrokken instanties en de politie heeft de gemeente besloten de andere festiviteiten gewoon te laten doorgaan. ,,Veel mensen hebben al geruime tijd veel werk gestoken in de voorbereidingen. Het schrappen van alle activiteiten zou veel mensen in Apeldoorn en omgeving treffen'', aldus de woordvoerder.

Het college van Deventer heeft de festiviteiten evenmin verboden. ,,Volgens de richtlijnen van het ministerie is er geen dringende reden de activiteiten in de binnenstad af te gelasten.''

Burgemeester R. Cazemier van de Friese gemeente Dongeradeel, waaronder de door mkz getroffen dorpen Ee en Anjum vallen, denkt dat de bevolking ook helemaal niet in de stemming is voor een feest. ,,Doorgang van de festiviteiten leidt enkel tot veel onbegrip.''

In steden als Amsterdam, Utrecht, Groningen en Rotterdam, waar de voor vandaag geplande traditionele vrijmarkten normaal doorgang vinden en waarhonderdduizenden bezoekers worden verwacht, zal de sfeer daarentegen niet afwijken van die in andere jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden