Mkz / Brieven, telefoontjes en bijeenkomsten helpen niet

KOOTWIJKERBROEK - Minister Brinkhorst en RVV-directeur Cloo kunnen de tegenstanders van ruiming in Kootwijkerbroek niet overtuigen.

Op het bedrijf van Theunissen aan de Kerkweg is volgens Brinkhorst en Cloo onomstotelijk het mkz-virus vastgesteld. Daarmee was het doodvonnis getekend van zo'n 60000 dieren in een cirkel van twee kilometer om het bedrijf. Maar met het verstrijken van de tijd en het uitblijven van nieuwe mkz-gevallen groeide de twijfel of er wel mond- en klauwzeer heerst. Brieven, telefoontjes en voorlichtingsbijeenkomsten hebben die twijfel niet kunnen wegnemen.

De Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees (RVV) kan de geruchtenvorming niet plaatsen. ,,Wij hebben er toch helemaal geen belang bij om te zeggen dat ergens mkz is uitgebroken terwijl het niet zo is? Wij hadden het liefst dat heel Nederland mkz-vrij was'', zegt een woordvoerster. Twee factoren verklaren volgens haar de beperkte uitbraak in Kootwijkerbroek. Het mkz-virus is er eerder ontdekt dan in Oene, waar de besmetting inmiddels twintig bedrijven in de wijde omtrek heeft bereikt. En in Kootwijkerbroek is het virus door een man uit Oene op een van de kalveren overgebracht. Dan verspreidt het virus zich minder snel dan via contact van dier tot dier.

Dierenarts J.W. Bakker in Kootwijkerbroek werd op 20 maart door boer Theunissen gebeld omdat kalveren niet in orde waren. ,,De klinische verschijnselen zoals je ze in de boekjes ziet, waren niet duidelijk'', zegt Bakker. ,,De kalveren kwijlden niet, hadden geen blaren in de bek en geen koorts. We hadden goede hoop dat het een ander virus zou zijn.''

Op 21 maart bracht de RVV bloedmonsters voor onderzoek naar het ID-Lelystad. Het instituut is internationaal erkend en staat onder strenge controle. De woordvoerster reageert dan ook verontwaardigd op het gerucht dat de monsters kwijtgeraakt of vernietigd zouden zijn. ,,Dat is absoluut niet aan de orde.''

Acht dagen en drie aparte tests later luidde de diagnose 'mond- en klauwzeer'. Bakker en zijn collega van de gezondheidsdienst in Deventer kregen een telefoontje dat het om mkz ging. Daar is het tot op heden bij gebleven. ,,Ik vind het kwalijk dat we geen schriftelijke bevestiging hebben gekregen. Daar wordt heel geheimzinnig over gedaan. Terwijl je met zo'n bevestiging juist heel veel wantrouwen had kunnen wegnemen'', zegt Bakker.

Het ministerie van landbouw weigert het rapport (,,een fax van het ID naar de RVV'') vrij te geven. ,,Daar kunnen we niet aan beginnen; dan is het hek van de dam'', aldus woordvoerster M. de Haan gistermiddag.

Burgemeester W. Burgering van Barneveld heeft wel 'bewijs' in handen. Op Burgerings verzoek stuurde RVV-directeur P. Cloo vorige week een brief naar Barneveld: ,,Welnu, bij deze verklaar ik dat het onderzoekinstituut ID-Lelystad aan mij heeft bevestigd, dat het onderzoek conform de EU regelgeving is uitgevoerd en het mkz-virus is aangetoond bij een veehouderij in Kootwijkerbroek d.d. 28 maart 2001''.

De zoon van boer Theunissen heeft in elk geval geen twijfel over de besmetting. ,,Het is verschrikkelijk voor de hele buurt, maar er is niks aan te doen'', zei hij gisteren tegen het ANP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden