MKB oppert variant op behoud van Melketiers

DELFT, AMSTERDAM - De werkgeversvereniging MKB Nederland vindt dat het demissionaire kabinet de verhoging van de arbeidskorting moet schrappen. De ruim 600 miljoen extra die is uitgetrokken als beloning voor werken kan veel nuttiger worden gebruikt en daarmee tegelijk de sleutel vormen tot een sociaal akkoord.

De bezuiniging op onder meer de Melkertbanen kan worden verzacht, meent voorzitter Hans de Boer, die zo de vakbonden tegemoet wil komen.

De arbeidskorting is een beloning op werken. Die moet mensen met een uitkering stimuleren aan de slag te gaan. MKB-voorzitter De Boer ziet de verhoging van de beloning nu niet zitten.

Door de val van het kabinet dreigt er voor 2003 geen afspraak te komen tussen regering en sociale partners over onder meer de loonsverhogingen en het arbeidsmarktbeleid. ,,Missionair of demmissionair, ik vind dat het jaar 2003 niet verloren mag gaan. De sociale partners moeten hun eigen verantwoordelijkheid pakken.''

De Boer denkt dat de hervorming van de WAO door de Tweede Kamer controversieel wordt verklaard. Dat betekent dat pas onder het volgende kabinet beslissingen genomen worden. Daarmee zouden de tegenstellingen tussen kabinet en sociale partners minder scherp zijn.

,,Er valt zo wat uit te ruilen voor werkgevers en werknemers. De economie staat er slecht voor en hetzelfde geldt voor de arbeidsmarkt'', stelt De Boer. ,,De kansarmen hebben het moeilijk bij het zoeken van een baan.'' Volgens de werkgeversvoorzitter is de verhoging van de arbeidskorting, zoals opgenomen in het regeerakkoord, 'niet opportuun voor komend jaar'. ,,In deze economische situatie is geen behoefte aan extra aanbod van arbeidskrachten. Er is juist behoefte aan werk.''

Zet daarom de 650 miljoen euro in voor werk is zijn redenering. ,,Voor de instandhouding van de subsidie op het in dienst nemen van werklozen (SPAK-regeling), voor de ID-banen (Melkertbanen) en voor het spaarloon'', stelt De Boer voor. Als dat aan de vakbonden geboden kan worden, zullen zij zich in ruil ,,wel een jaartje rustig willen houden met de looneisen'', denkt hij. De 500 miljoen aan nog oningevulde lastenverlichting (WW-premieoverschot) zal het kabinet (weer in ruil voor die loonmatiging) dan wel aan werkgevers en werknemers willen geven, redeneert hij verder. ,,Als we het een beetje op die manier doen, is er wel een koekje van te bakken.''

Gisteren spraken de sociale partners over de val van het kabinet en de gevolgen voor de broodnodige sociale afspraken. De bal ligt weer bij het kabinet. Dat moet eerst maar met een overzicht komen waar het van de Kamer nog wel en waar niet meer over gesproken mag worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden