MK-viertallen weer van start

Dit weekend barst de belangrijkste competitie van het seizoen, de MK- en eerste divisie viertallen, weer los.

Er zijn een paar opmerkelijke personele verschuivingen. De belangrijkste is wel dat Jansma-Verhees niet meer uitkomen voor ’t Onstein (Vorden), maar voor Crash (Leiden). Dat maakt Crash van een goeie middenmoter in één klap favoriet voor een topklassering.

Of er verder een team is dat tegen de Lombard 1 (Rotterdam, met de drie kernploegparen Ramondt-Westra, Brink-Drijver en Muller-De Wijs) op zal kunnen, is de vraag. Misschien Modalfa (Amsterdam), waarin nu naast Bakkeren-Bertens, Paulissen speelt met Jeroen Bruggeman, en Leon Jacobs met Maarten Schollaardt (vorig jaar nog bij de Lombard).

Wat verder opvalt, is dat er eindelijk een aantal junioren hun entree maken op het hoogste podium. Merijn Groenenboom speelt voor BCO (Utrecht), Andor van Munnen en Richard Ritmeijer voor ’t Onstein 2 en Vincent de Pagter voor ’t Onstein 1.

Kijkt u ook al uit naar prachtige staaltjes af- en tegenspel? U kunt het van dichtbij meemaken door een kijkje te komen nemen in het NDC Den Hommel (Utrecht).

Nog maar eens een interessant uitkomstprobleem uit de MK-finale van vorig seizoen, dat tevens het verschil in strategie tussen viertallen en paren aardig laat zien. Het bieden verliep als volgt:

en je hebt de volgende westhand:

1082 1075 HV1052 63

Wat zou u uitkomen?

In een parenwedstrijd start je blindelings H en je hoopt er het beste van. In viertallen ligt het wel iets anders. Je eerste doel als tegenspeler is dan om het contract down te spelen (in paren is het meestal het vermijden van overslagen). Met zo’n slechte hand lijken de kansen om 3SA down te spelen niet erg groot. Stel, je komt uit met H en partner heeft toevallig A-klein, de leider B-vierde, dan blokkeert de kleur en kun je geen vijf ruitenslagen oprapen. Dat kan wel, als je met een kleine ruiten uitkomt. Vandaar dat west koos voor een kleine ruiten. Het effect was verwoestend, al zat het spel iets anders dan west hoopte.... (zie diagram 1).

Ramondt speelde een kleine ruiten bij in de dummy voor de secce boer van oost, die nu passief verdedigde door schoppen na te spelen. Ondanks de overmacht van punten (28 honneurpunten gezamenlijk) heeft de leider pas acht vaste slagen. Toen Ramondt A, H speelde en klaveren na (in de hoop een klaverenslag te ontwikkelen), ging hij uiteindelijk één down. Aan de andere tafel kwam west wel uit met H, waarna de leider uit de natuur een extra ruitenslag gaat maken.

Ook deze uitkomst was in de roos (zie diagram 2). Na een sterke 1-opening (16+) van noord en 1SA-antwoord van zuid (9-13), ging de openaar de antwoordende hand opvragen. Die gaf een 2-4-3-4 verdeling aan, waarna 4 het eindcontract werd, te spelen door zuid. West legde een kleine schoppen op tafel! Muller, de leider, was ook niet helderziende en legde een kleine schoppen voor de vrouw van oost, die nu zijn singleton klaveren naspeelde. Even later kwam hij aan slag met H en kon hij west bereiken met A om een dodelijke klaverenaftroever te krijgen, één down. Aan de andere tafel zat 4 in de noord hand en dan kan het niet down.

De mooiste actie in het tegenspel kwam op naam van Maarten Schollaardt (zie diagram 3). Na een 1-opening van zuid en een 1 volgbod van west, werd zuid leider in 3SA. Hiertegen kwam west uit met een kleine schoppen. De leider raadde goed door de vrouw te leggen. Hierna speelde hij een kleine klaveren naar de boer en Schollaardt speelde 10 bij! Dit om te suggereren dat hij 10 sec had! De leider viel in de val, hij sneed hierna in de harten, oost kwam aan slag met H en speelde weer schoppen. Het dak kwam naar beneden toen de leider het klaverenzitsel ontdekte. Aan de andere tafel speelde Muller ook 3SA, en ook hij legde V in de eerste slag, maar speelde hierna V na. Nu heeft 10 leggen geen zin, want dan blijft de vrouw van de dummy aan slag en kan de dummy gewoon weer klaveren spelen om eventueel de klaverensnit te herhalen. Zo maakte Muller tien slagen.

Zuid gever, niemand kwetsbaar

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Diagram 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden