Mixtape vol christelijke dansmuziek

Bent u de Matthäuspassion zat? Speciaal voor Pasen maakte Tonnie Dieleman (artiestennaam Broeder Dieleman) een mixtape van dansbare Nederlandstalige christelijke muziek uit de jaren zestig en zeventig. Gospelgroep Sallum, Piet Sybrandy of Ben Strik: de Zeeuwse singer-songwriter vindt het allemaal prachtig. De tape is te beluisteren op de website Soundcloud.

Waarom wilde u deze nummers afstoffen?

"Het is een soort archeologisch project waarbij we oude pareltjes uit de platenbakken vissen. Samen met muzikant Pim van de Werken vorm ik het dj-duo 'Ora et Labora' (bid en werk, red.) We zijn allebei christelijk opgevoed en hebben een gezamenlijke obsessie voor religieuze cultuur. Twee weken geleden draaiden we bij de opening van een tentoonstelling in het Zeeuws Museum dansbare religieuze liedjes die je bijna niet meer hoort. Dat vonden mensen ontzettend leuk. Zo kwamen we op het idee om een mixtape van dansbare christelijke muziek samen te stellen."

Wat hebben de liedjes eigenlijk met Pasen te maken?

"Het zijn heel verschillende nummers, van Gert en Hermien tot een rockopera. Maar ze gaan allemaal over Jezus. Voor veel mensen is Pasen nog meer verbonden met de essentie van het christendom dan Kerstmis. Het staat voor de overwinning op het kwaad. Ik heb geen bekeringsdrang, want zelf ben ik niet meer gelovig. Maar de tape is zeker niet bedoeld als geintje. Ik vind het prachtige nummers."

Doen jullie nog meer op het gebied van religieuze muziek?

"Met Ora et Labora maken we ook een soort religieuze soundscapes van geluiden als orgelmuziek, preken en kerkklokken. Die zijn trouwens absoluut ondansbaar, haha. Het is vooral leuk omdat het zo raar is, je moet er niet te veel achter zoeken. We staan ermee op Oerol, in de Zeeuwse concertzaal, dat soort dingen. Het is een soort deconstructie van onze opvoeding. Het christendom irriteert mensen vaak. Waarom toch? Het lijkt een taboe. Dat willen wij onderzoe-ken."

Wat is uw favoriete nummer van de mixtape?

"Dat is 'De zondvloed' van Glory Halleluja 2000, over het verhaal van Noach. Een heel toffe rockopera met een absurde heftigheid. Maar 'Valse religie' van Gert en Hermien vind ik ook te gek. Dat superapocalyptische geluid met een orkest eronder. Het blijft interessant. Achter elk liedje zit een mooi verhaal."

Wat gaat u zelf doen met Pasen?

"In de week voor Pasen luister ik toch altijd naar de Matthäuspassion, dat is mijn enige ritueel. Maar ik ga niet naar de kerk. We hebben vakantie, dus het wordt eieren zoeken met het gezin."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden