MIVD volgt radicale moslims binnen Defensie

(Novum) - Tien radicale moslims die werkzaam zijn bij het Nederlandse leger worden op de voet gevolgd. De militaire inlichtingendienst MIVD heeft de moslims opgespoord. Tegen één van hen loopt een ontslagprocedure, tegen een ander is aangifte gedaan van een strafbaar feit. Het Nederlands Dagblad publiceert dinsdag een interview met de oud-directeur van de MIVD generaal-majoor Bert Dedden. Hij stopte per 1 mei bij de inlichtingendienst.

Soldaten met radicale denkbeelden kunnen anderen ervan overtuigen niet meer loyaal te zijn aan het leger, zegt Dedden. Volgens hem kan dat bij uitzenden van militairen naar islamitische landen als Afghanistan gevaarlijk zijn. Daarnaast vreest de MIVD-directeur dat radicalen misbruik maken van de toegang die ze hebben tot informatie, wapens en munitie. De verdachten zouden aanhangers van de fundamentalistische stromingen wahabisme en salafisme zijn. Volgens Dedden dragen zij deze leer 'in enkele gevallen' ook actief uit.

De MIVD heeft sinds kort een observatieteam dat mensen met radicale ideeën volgt. Het gaat daarbij niet alleen om moslimfundamentalisten, maar ook om rechts- of linksradicale personen. De observatieploeg bestaat uit twintig mensen, die 'als het moet' dag en nacht een verdachte militair volgen. Het team zou ook een aantal werknemers van Defensie volgen die worden verdacht van rechts-extremistische gedragingen.

Over de achtergrond van de aangifte tegen één van de vermeende radicale moslims doet Dedden geen verdere mededelingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden