Mitt Romney gaat tekeer tegen Trump

Republikeinse kandidaat van 2012 neemt het voortouw in tegenaanval van partijelite

"Hij neemt het Amerikaanse publiek te grazen. Hij krijgt een vrijkaartje voor het Witte Huis, en wij krijgen alleen maar een stom petje."

Mitt Romney kon zich niet meer inhouden. De man die vier jaar geleden de Republikeinen aanvoerde in de strijd tegen Barack Obama probeerde hen gisteren weg te gidsen van partijgenoot Donald Trump. Romney noemde Trump, de koploper in de strijd om de presidentskandidaat van de partij te worden, een 'oplichter'. Door de handelsoorlog met China die hij belooft, zal hij de Amerikaanse economie in een recessie storten. Trumps strategie voor Syrië komt erop neer dat IS dat land cadeau krijgt. En een goede zakenman is hij ook al niet: "Hoe liep het ook weer af met Trump Airlines? Trump University? En met Trump Magazine en Trump Wodka en Trump Steaks en Trumps Hypotheken?"

Romney deed zijn aanval in een toespraak op een universiteit in Utah, maar koos voor eenvoudig taalgebruik en concrete voorbeelden, de stijl waarmee Trump een flink deel van de Republikeinse kiezers voor zich won.

De kans is overigens groot dat die kiezers Romneys kritiek alleen maar als bevestiging zien van wat hen aan de New Yorkse zakenman juist zo bevalt: dat hij niet getapt is bij de gevestigde orde in de partij. Die heeft de afgelopen dagen miljoenen bijeengebracht voor tv-advertenties tegen hem. Trump sloeg uiteraard hard terug. Hij noemde Romney een stijve hark, die in 2012 gewoon had moeten winnen ¿ en die overigens in 2012 bijna op de knieën ging om Trumps steun te krijgen.

Vermoedens dat Romney een kans ruikt om opnieuw, als compromiskandidaat, de genomineerde van de partij en wie weet alsnog president te worden, drukte deze meteen de kop in: "Ik ben hier niet om me ergens kandidaat voor te stellen. Ik ga ook niet een bepaalde kandidaat steunen."

Ook Romney weet dus niet welke van de drie kandidaten die Trump de nominatie nog betwisten (Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich) het meest geschikt is om Trump van een meerderheid af te houden. Sterker nog, hij vindt dat de Republikeinse kiezers die niet voor Trump zijn - nog steeds een meerderheid - vanaf nu strategisch moeten gaan stemmen, op het kansrijkste alternatief in hun staat. "Dat betekent dat ik in Florida voor Marco Rubio zou stemmen, en in Ohio voor John Kasich."

Zolang het Trump maar niet wordt, aldus Romney, want die gaat het zo goed als zeker verliezen van Hillary Clinton. Zijn opsomming van wat haar ongeschikt maakt als president klonk wat plichtmatig. Zijn echte angst was duidelijk dat Trump van haar zou winnen. Hij citeerde onheilspellend een uitspraak van Amerika's tweede president, John Adams: "Er is nog nooit een democratie geweest die zichzelf niet om zeep heeft geholpen".

Mexico boos op Trump

Mitt Romney is niet de enige die een grote aversie tegen Donald Trump heeft opgebouwd. Zuiderbuur Mexico is helemaal klaar met de favoriet voor de Republikeinse presidentsnominatie. Een speerpunt van Trumps campagne is immers om Mexico 'te dwingen' een muur te bouwen langs de grens met de Verenigde Staten.

De Mexicaanse minister van financiën liet gisteren weten dat zijn land onder geen enkele omstandigheid mee zal werken aan 'dit verschrikkelijke idee'.

Het is niet de eerste keer dat Mexicanen woedend reageren op uitlatingen van Trump. Twee oud-presidenten vergeleken de miljardair uit New York al met Adolf Hitler. Trump noemde op zijn beurt Mexicaanse immigranten verkrachters en drugskoeriers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden