’Mitreissunfall’ wellicht oorzaak dood Nederlandse alpinisten

Bergbeklimmen is en blijft een activiteit die risico’s met zich meebrengt. Het ongeluk waarbij vier Nederlanders uit een gezin in de Alpen omkwamen, onderstreept dat nogmaals.

Theodore Pronk

Nederlandse gidsen van het internationale berg- en skigidsenverband UIAGM denken dat de alpinisten om het leven zijn gekomen door een Mitreissunfall. Ze baseren zich op foto’s van de plaats van het ongeval, berichtgeving van de Italiaanse reddingsdiensten en kennis van de bergroute.

Bergbeklimmers lopen op vlakten vaak in een zogeheten touwgroep. Ze zitten dan aan elkaar vast en proberen op die manier het risico op ongelukken te verkleinen. De vier verongelukte Nederlanders liepen ook in zo’n formatie. Desondanks maakte de touwgroep een val van zo’n vijfhonderd meter.

Frits Vrijlandt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klim- en Bergsport: „Als je met een groep over een vlakte gaat, bijvoorbeeld een gletsjer, dan zit je aan elkaar vast. Als er dan één in een gletsjerspleet valt, een valkuil, dan kun je dat opvangen. Je moet er dan wel voor zorgen dat het touw strak staat. Stel dat je tien meter touw los tussen twee personen laat en de voorste glijdt uit, dan maakt die snelheid. Dat moet je voorkomen, want als je snelheid maakt, is het moeilijk afremmen.”

Aan elkaar vastzitten met een touw, is vooral bedoeld voor vlakke tochten en is alleen veiliger als het bindmiddel strak gespannen staat. Vrijlandt: „Als je een steile beklimming doet, moet je jezelf aan de wand vastmaken. Dan zit je niet met een touw vast aan anderen. Maar tussen een steile en vlakke beklimming is het moeilijk te bepalen hoe het moet. Dan komt het aan op het inschattingsvermogen van de klimmer. Je kunt niet zwart-wit stellen: zo moet het.”

De Nederlanders droegen waarschijnlijk stijgijzers om houvast te hebben in bevroren sneeuw en ijs. Een helm droegen ze niet. Het dragen daarvan heeft alleen zin als er een risico van steenval is; hij dient niet als valhelm.

De klimbond heeft volgens Vrijlandt veel mailtjes binnengekregen van mensen die hun medeleven tonen. Klimmers die zich bezorgd afvragen of het nog wel veilig is om te klimmen, heeft hij nog niet gesproken. „Het veiligste is natuurlijk om helemaal niet te klimmen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden