Mitch overheerst feest vrouwenbond

UTRECHT - Vrouwen stimuleren tot actief burgerschap. Dat is het doel van Passage, een nieuwe christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging die gisteren in Utrecht werd opgericht. De vereniging is ontstaan uit de fusie tussen de Christelijke Plattelandsvrouwenbond en de Nederlandse Christenvrouwenbond.

Van een onzer verslaggeefsters

Duizend vrouwen zijn in de Jaarbeurs samengekomen om de oprichting van de nieuwe beweging te vieren, maar de ellende van de vrouwen in Nicagarua en Honduras laat niemand onberoerd. De ramp is het gesprek van de middag. Er wordt voor de slachtoffers gecollecteerd. Voor de opbrengst van ruim vijfduizend gulden wordt geapplaudisseerd.

“Al jaren werken wij samen met plattelandsvrouwen uit Costa Rica”, verklaart Lena de Groot de bezorgdheid van de Nederlandse plattelandsvrouwen. Maar om voor de colecte-opbrengst te klappen gaat haar te ver. “Dat past ons niet.”

“Nederlandse boerinnen hebben het op het ogenblik echt niet makkelijk, maar onze zorgen vallen hierbij natuurlijk in het niet.” De Groot is sinds haar zestiende lid van de Christelijke Plattelandsvrouwenbond (CPB), een organisatie die in 1938 werd opgericht om protestants-christelijke boerinnen te helpen de economische crisis het hoofd te bieden.

“De vereniging zorgde in de beginjaren voor allerlei onderwijsvoorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van voeding en kleding. De boerinnen leerden van een oude jas een nieuwe te maken.” Met de groei van de economie, breidde de CPB haar activiteiten uit. De emancipatie van de Nederlandse plattelandsvrouw kreeg aandacht en gaandeweg werden steeds meer projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking opgezet. “En we praten nu natuurlijk veel over regen en varkens”, zegt Lena de Groot.

Met de afkalving van het boerenbedrijf, daalde ook het ledenbestand van de CPB. Een verlies van vijf procent van de leden op jaarbasis dreef de plattelandsvereniging in de armen van de Nederlandse ChristenVrouwenbond (NCVB) die in 1919 werd opgericht om vrouwen “voor te bereiden op hun taken als kiesgerechtigden”, zoals Ineke Ludikhuize het uitdrukt. Ludikhuize is directeur van de nieuwe vereniging Passage die nu 55 000 leden telt.

“Feitelijk hadden beide verenigingen nauwelijks een verschillende achterban”, verklaart de directeur het samengaan van de twee organisaties. “Het was voor de twee verenigingen belangrijk om samen te werken, maar beide wilden ook hun christelijke signatuur behouden. De leden wilden niet meegaan in de maatschappelijke tendens alles te ontzuilen, daarom is geen aansluiting gezocht bij andere plattelandsverenigingen.”

Niet dat Passage samenwerking met andere vrouwenorganisaties bij voorbaat uitsluit. “Wil je een sterke vrouwenbeweging houden die ook in Den Haag een stem heeft, dan ontkom je niet aan fusies”, vindt CDA- kamerlid Klaasje Eisses die als voormalig voorzitter van de CPB nauw bij de fusie-besprekingen was betrokken. “De vrouwenbewegingen zijn in Nederland heel goed georganiseerd, met democratisch opgezette landelijke en provinciale besturen en enorme netwerken. De politiek kan veel aan die organisaties hebben. Samenwerking moet dichtbij beginnen, het is goed als verenigingen hun eigenheid willen bewaren. Maar wie zich wil aansluiten is welkom.”

Betsie van der Sloot, voorzitter van de Katholieke Plattelandsvrouwen Nederland, goed voor 50 000 leden, gelooft niet dat een nieuwe fusie in de lucht hangt. “Wij hebben nog zoveel vuur, fuseren met de andere christelijke vrouwen leeft nog niet.” Dat geldt ook voor de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen met 67 000 leden. Samenwerken op projectbasis kan wel.

“We ervaren toch een soort zusterschap”, zegt voorzitter Ineke Westerhuis van Passage. De oprichting van de nieuwe beweging is volgens haar geen poging de protestants-christelijke zuil koste wat kost in stand te houden. “We beseffen ten volle dat christenen in onze samenleving niet meer dominant zijn. We zijn ons bewust van onze achtergrond, maar willen niet belerend zijn. Een voorzichtige toenadering tot andere vrouwenbewegingen sluit ik in de toekomst niet uit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden