Mitch Henriquez overleden door acute stress? Kan niet, zeggen medici

De nabestaanden van Mitch Henriquez verlaten samen met Advocaat Richard Korver de rechtbank uit onvrede over het verloop van de rechtszaak tegen de twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan.  Beeld ANP
De nabestaanden van Mitch Henriquez verlaten samen met Advocaat Richard Korver de rechtbank uit onvrede over het verloop van de rechtszaak tegen de twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan.Beeld ANP

Mitch Henriquez is niet overleden aan een acuut stress-syndroom, maar aan de gevolgen van de nekklem die de Haagse politie gebruikte tijdens zijn arrestatie. Dat zeggen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde zaterdag in Radio 1-programma Argos.

Redactie

Armand Girbes van het VU Medisch Centrum, Jan Bakker van de New York University, Diederik Gommers van het Erasmus MC en cardioloog-intensivist Rémon Baak van het Haga-ziekenhuis vertellen in het radioprogramma dat de forensisch specialisten in de zaak rond de dood van de 42-jarige Arubaan de verkeerde conclusies trekken.

Het openbaar ministerie baseert zich op een fenomeen dat volgens de hoogleraren onbekend is. “Om het netjes te zeggen: het is niet een gedefinieerde ziekte of syndroom”, zegt hoogleraar Armand Gibes van de VU in de uitzending over het acuut stress-syndroom waaraan Henriquez volgens twee van de drie pathologen die zijn dood onderzochten zou zijn overleden. “In gewoon Nederlands: het bestaat niet. En je kunt niet aan iets overlijden dat niet bestaat."

Hoogleraar Jan Bakker van de Columbia University, die van Henriquez' nabestaanden inzage kreeg in de beschikbare stukken over diens doodsoorzaak, zegt tegen Argos twijfels te hebben over de redenering die de forensisch specialisten gebruiken. "Je legt iemand een nekklem aan, gaat bovenop zijn borstkas zitten, drukt z’n buik op de grond en achteraf heeft die persoon allemaal bloeduitstortingen en breuken in het kraakbeen van de hals, en dat alles leidt tot de exotische diagnose van acuut stress-syndroom. Dat is een heel merkwaardige gedachtegang."

Optelsom

Ook cardioloog-intensivist Rémon Baak die Henriquez na diens hardhandige arrestatie op de intensive care behandelde, meent dat het stress-syndroom niet de doodsoorzaak is. Volgens hem is zijn patiënt overleden aan de gevolgen van de nekklem die agenten tijdens de aanhouding toepasten.

De hoogleraren doen hun uitspraken tegenover Argos een week voordat de rechter uitspraak doet in de rechtszaak tegen twee van de vijf agenten die Henriquez arresteerden. Het OM acht hen schuldig aan inzet van ‘buitensporig geweld’, maar niet van doodslag en dood door schuld.

Henriquez overleed in juni 2015 een dag nadat hij op een muziekfestival in Den Haag hardhandig was aangehouden door de politie, onder meer door inzet van een nekklem. Twee van de drie pathologen die de dood van Henriquez voor de strafzaak onderzochten concludeerden dat het zogeheten acuut stress-syndroom de doodsoorzaak was.

Henriquez zou zijn overleden aan de stress die een optelsom was van zijn hardhandige aanhouding, zijn hevige verzet daartegen en alcoholgebruik. Die combinatie zou mogelijk geleid kunnen hebben tot een hartstilstand, maar volgens de forensisch specialisten is het onmogelijk een eenduidige oorzaak aan te wijzen.

Lees ook: OM: Agenten wel schuldig aan geweld, maar geen straf in zaak-Henriquez

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden