Mistige wedstrijd eindigt doelpuntloos

KERKRADE - Scheidsrechter Jan Wegereef heeft zich gisteravond niet gestoord aan het nadrukkelijk verlangen van PSV de wedstrijd bij Roda JC niet door te laten gaan. Door de mist zag het publiek maar de helft van de wedstrijd, die doelpuntloos eindigde. Dat er geen goals vielen had ook met Wegereef te maken. Hij verzuimde het onder liggende PSV twee penalties te geven.

Een uur voor de wedstrijd wekte Wegereef de indruk geen heil te zien in een vaag duel. Naast de re glementaire eis dat beide doelen vanuit de middencirkel zichtbaar moeten zijn, wenste hij ook het be lang van de toeschouwers in zijn beslissing te betrekken. Na een half uur uitstel, kroop de jonge arbiter op de tribune. Het toeval wilde dat het beeld toen net iets was opgeknapt. Die situatie van dat moment verleidde hem tot de beslissing dat er moest worden aangetreden. Nog geen twee minuten na de aftrap leek de wedstrijd al weer meer op de legendarische Ajax-Liverpool uit 1966, maar er werd wel gewoon doorgevoetbald. Dat was ook de grote wens van de Limburgers, die al geruime tijd in the winning mood verkeren en vorige week goede zaken deden tijdens een andere partij die in nevelen was gehuld, die bij MVV. PSV voelde anderzijds niets voor de wedstrijd. Coach Bobby Robson en aanvoerder Eric Gerets probeerden Wegereef er van te overtuigen dat het gekkenwerk was in de gegeven omstandigheden aan de bak te gaan. De pogingen van Eindhovense zijde om niet te spelen werden ingegeven door de blessureproblematiek. Door blessures konden maar liefst zes spelers niet worden ingezet: Van Breukelen, Van Aerle, De Jong, Valckx, Scheepers en Romario. De reglementaire verplichting om een of twee dagen later wel in de wei te verschijnen, hoefde PSV niet te vrezen. De wedstrijd behoorde voor de politie tot de risico-categorie. Een datum voor dat soort duels moet ruim van tevoren bekend zijn. In verband hiermee kon PSV ook rustig een tussendoortje naar Sicilie plannen. Op dat eiland wordt morgen gespeeld tegen Catania. Deze club uit de twee de divisie in Italie, speelt in verband met regionale festiviteiten volgen de week ook tegen Ajax en Liver pool.

Optater

PSV heeft het per traditie niet gemakkelijk op Kaalheide. Men heeft bij Roda JC al diverse keren een optater gekregen. Wat dat betreft leek het gisteren meteen na de aftrap weer mis te gaan. Doelman De Ron verkeek zich in de eerste minuut al op een boogschot van Hofman. Enkele tellen later moest Heintze een inzet van dichtbij van Arnold op de doellijn onschadelijk maken. Roda JC dicteerde de wedstrijd voor de rust en had in verdedigend opzicht nauwelijks iets te stellen met de PSV'ers. Kalusha lag bij Senden aan de ketting, Kieft had weinig in te brengen bij Verhagen, Ellerman kon bij Hanssen evenmin potten breken en Vanenburg had het tegen Luypers ook al bijzonder moeilijk. Een doelpoging van Vanenburg, waarbij de bal net naast ging, was voor PSV in de eerste helft het enige wapenfeit. Roda JC begreep dat het tegen een bijzonder kwetsbare tegenstander in het veld stond. In die wetenschap liet coach Adri Koster zijn energieke ploeg ook spelen. Het accent lag overduidelijk op de aanval. Dat lag PSV zwaar op de maag, want voorin had Huiberts lak aan de reputatie van Gerets en werd ook Van Tiggelen door Arnold een lastige avond bezorgd. Minder opvallend was ditmaal het spel van de doorgaans zo bepalende Boerebach. Zijn schot van afstand kwam er bijvoorbeeld maar zelden uit.

Ondanks het veldoverwicht kwam Roda er in de tweede helft dank zij de arbitrage twee keer heel goed van af. Eerst negeerde Wegereef een duidelijk strafschopgeval, toen Linskens bij Van de Luer letterlijk over de knie ging. Halverwege de tweede helft wees de meest besproken man van de avond wel naar de stip. Daar had hij gelijk in, want Huiberts maakte in het zestienmeter gebied hands. Het was onbegrijpelijk dat Wegereef, die er goed genoeg voor stond om het geval zelf te kunnen beoordelen, advies ging vragen bij grensrechter Klootwijk. De lijnloper was van mening dat de handsbal buiten het strafschopgebied was gemaakt. Op grond van dat zeer dubieuze advies, legde Wegereef de bal toen maar buiten de lijnen voor een vrije trap. Omdat de televisie zelfs in geval van nevel genadeloos is, zal de arbiter het hebben betreurd dat hij liet aftrappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden