'Mister Moneyball' gaat AZ adviseren

Billy Beane, de 52-jarige manager van de Oakland Athletics. Beeld EPA
Billy Beane, de 52-jarige manager van de Oakland Athletics.Beeld EPA

Toen Robert Eenhoorn vorig jaar zijn afrondende gesprekken voerde over zijn functie als directeur algemene zaken bij AZ, trof hij in de wandelgangen bij de club uit Alkmaar een poster van de film Moneyball. Die was er opgehangen onder het bewind van zijn voorganger Toon Gerbrands. Nu, na een dienstverband van krap een half jaar, heeft Eenhoorn de hoofdrolspeler uit Moneyball weten te strikken.

Jan-Cees Butter

De Amerikaanse sportlegende Billy Beane, manager bij Major League-honkbalclub Oakland Athletics, gaat AZ adviseren op het gebied van topsportbeleid en innovatie.

"Heel bijzonder", noemt Eenhoorn het aantrekken van Beane (52). "We hopen dat we met hem, naast de kennis en kunde die we al in huis hebben, onze keuzes ook feitelijk kunnen onderbouwen, waardoor we de kans op het maken van de juiste beslissing kunnen vergroten." Hoe dat er concreet uit gaat zien moet de toekomst nog uitwijzen, zegt de eveneens uit het honkbal afkomstige Eenhoorn.

Het feitelijk onderbouwen van keuzes is precies wat we zien in Moneyball (2011). De film vertelt het waar gebeurde verhaal van de puur op statistieken verzamelde honkbalploeg van de Oakland Athletics, die op die manier buitengewoon succesvol bleek met een beperkt budget.

Beane, in de film gespeeld door Brad Pitt, haalde op basis van statistieken spelers die door andere teams niet begeerd werden, maar leverde daar ongekende teamprestaties mee. Oakland wist, ondanks dat het de 24ste begroting heeft in de Major League, de laatste drie jaar de meeste zeges te behalen in de American League.

Moneyball is nu een hype in de sportwereld. Coaches en bestuurders gebruiken het ter inspiratie en motivatie. Niets is onmogelijk, als je maar de juiste keuzes maakt, luidt de onderliggende boodschap. Beane werd gekozen in de Top 10 van beste en meest invloedrijke Amerikaanse sportbestuurders.

De komst van Beane past binnen de filosofie van AZ. De club schroomt niet om buiten de eigen sport te kijken voor expertise. Teun de Nooijer (oud-hockeyer) is er teammanager, Joop Alberda (oud-volleybalcoach) behoort tot de Raad van Commissarissen en sinds oktober is de uit het honkbal afkomstige Eenhoorn directeur algemene zaken in Alkmaar.

Dat komt de club soms ook op kritiek te staan."We moeten weten waar het om gaat", verdedigt Eenhoorn."Het heeft geen zin vernieuwend bezig te zijn om maar vernieuwend bezig te zijn, want dat is zonde van onze tijd. We hebben zorgvuldig gekeken of dit iets kan toevoegen bij AZ. Ik ben blij dat de club met open vizier de wereld in kijkt. We kunnen leren van andere sporten."

Eenhoorn, die Beane nog kent uit zijn tijd als honkballer in Amerika, heeft vrijwel dagelijks overleg met de legende uit Amerika. Dat gaat telefonisch en digitaal. Ook zal Beane, als zijn werkzaamheden bij de Oakland Athletics het toelaten, een aantal keer afreizen naar Alkmaar. "Ik ben erg blij met deze kans om als adviseur aan AZ verbonden te zijn", reageerde Beane op de website van de Alkmaarders. "AZ beschikt over een rijke historie en een mooie prijzenkast, maar ik zie ook veel parallellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden