Mist hangt rond wijzigingen WAO

Van onze redactie economie DELFT, DEN HAAG - Het ministerie van Sociale Zaken is laks geweest in het sturen van informatie over de wijzigingen in de WAO, die begin 1998 ingaan. Veel ondernemers zijn niet op de hoogte van de gevolgen. Dat stellen de organisatie voor het Midden en Kleinbedrijf (MKB) en Federatie van Belastingadviseurs (FB).

“Gezien het belang van de wet, is er minimaal aandacht aan besteed. De laatste keer dat ik een folder van het ministerie heb gezien, is alweer maanden geleden. En die was nog niet eens correct”, aldus een woordvoerder van het MKB. Ook belastingadviseurs stuitten bij hun cliënten op veel onwetendheid. Zij vroegen staatssecretaris De Grave van Sociale Zaken, verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe wet, gisteren per brief haast te maken met uitleg.

Van de wet Pemba is niet alleen de naam gecompliceerd - Pemba staat voor Premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsregelingen. Ook de praktijk is lastig. Vanaf 1 januari kunnen bedrijven kiezen of zij in het gewijzigde publieke systeem blijven of zelf vijf jaar lang de WAO voor hun rekening nemen. De wet Pemba moet ondernemers financieel kietelen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Ondernemers die 'de markt opgaan' kunnen het risico van arbeidsongeschiktheid onderbrengen bij een commerciële verzekeraar of zelf het risico dragen.

Deze laatste mogelijkheid heeft nogal wat getreuzel opgeleverd en is een bron van onzekerheid voor ondernemers. Bedrijven die zelf het risico dragen, moeten, volgens Pemba, een bankgarantie afgeven. In theorie moeten banken of verzekeraars genoeg geld in huis hebben om alle werknemers van een bedrijf jarenlang een uitkering te geven als ze van de ene op de andere dag opeens arbeidsongeschikt zouden raken en de werkgever niet wil betalen. Gekkenwerk, vinden alle betrokkenen.

Het Verbond van Verzekeraars vroeg De Grave daarom een maximum-garantie vast te leggen in de wet. De Grave wil dat echter aan de markt overlaten. Bedrijven moeten hun bankgarantie nu op 15 december inleveren, ruim twee maanden later dan gepland.

Het is misschien aan deze 'mistige regelgeving' te wijten dat zo weinig bedrijven uit het publieke systeem voor de WAO zijn gestapt, aldus het uitvoeringsorgaan voor de bouwnijverheid (SFB). Voor de deadline van 1 oktober gaven slechts enkele honderden, meest kleine, bedrijven aan zelf voor de WAO-uitkeringen te willen opdraaien. De werkgeversorganisaties MKB en VNO-NCW hebben hun leden geadviseerd geen eigen risico's te dragen en rustig af te wachten hoe Pemba uitpakt in de praktijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden