Misstanden in kolenmijnen van Colombia verergeren

Colombianen werken vaak onder mensonterende omstandigheden in de kolenmijnen. Beeld reuters
Colombianen werken vaak onder mensonterende omstandigheden in de kolenmijnen.Beeld reuters

Mijnbouwbedrijf Drummond, dat steenkool delft in Colombia, is betrokken bij milieudelicten en bedreiging en moord op vakbondsleiders, zeggen Colombiaanse juristen en getuigen. Drummond is een van de belangrijkste leveranciers van steenkool aan Nederland.

De misstanden in de Colombiaanse kolenmijnen, waar veel Nederlandse steenkool vandaan komt, verergeren. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.

Weliswaar heeft de grootste kolenmijn (Cerrejón) na internationale kritiek de arbeidsomstandigheden verbeterd en de deuren geopend voor mensenrechtenorganisaties. Maar bij minstens twee andere mijnen, Drummond en het Zwitserse Glencore, gaat de situatie juist achteruit.

Criminele groepen bedreigen in naam van deze mijnen activisten en boerenleiders. Afgelopen zomer mislukte een moordaanslag op een vakbondsleider van Drummond.

Steenkooldialoog
Ruim de helft van de Nederlandse steenkool komt uit Colombia, zeker een kwart van Drummond en Glencore. De Nederlandse energiebedrijven weigeren echter te zeggen wie van hen hoeveel bij deze mijnen inkoopt. Drie jaar geleden begonnende bedrijven een zogenaamde 'steenkooldialoog' met maatschappelijke organisaties. Doel was meer transparantie en betere leefomstandigheden in Colombia, en dat is maar matig gelukt.

"De consument weet nog steeds niet of zijn energiebedrijf inkoopt bij omstreden mijnen of niet", zegt Marianne Moor, die onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen door de mijnen, en namens IKV-Pax Christi deelnam aan de dialoog.

"Totale transparantie kan niet vanwege handelsbelangen", zegt Adriaan van der Maarel die in de dialoog energiebedrijf Essent vertegenwoordigde. Wel heeft Essent de relaties met Drummond inmiddels opgeschort om de situatie te onderzoeken. Of er via andere kanalen nog Drummond-kolen bij Essent terecht komen, kan hij niet zeggen. Concurrent Nuon wil niet eens ingaan op de vraag waarom ze niet gewoon stoppen met inkopen bij dubieuze mijnen. Dat is 'commercieel gevoelige informatie'.

Zorgtaak
Hoogleraar internationaal recht Willem van Genugten vindt dat geen sterk argument. "Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort inzicht in de hele keten. Als bedrijven dat niet willen, dan ligt er een zorgtaak voor de minister. Kolen die worden gebruikt voor de opwekking van stroom raken immers aan publieke goederen", vindt Van Genugten.

Minister Lilianne Ploumen van buitenlandse handel heeft nu alleen aangekondigd de energiebedrijven 'scherper te gaan volgen' bij de inkoop van steenkolen. Vandaag overlegt ze over de kwestie met de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden