Missouri volgt Alabama en kiest ook voor strenge anti-abortuswet

Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri vrijdag een strenge anti-abortuswet aangenomen. Beëindiging van de zwangerschap na de achtste week wordt volgens de nieuwe wetgeving verboden.

Redactie

De abortuswet in Missouri wordt daarmee een van de strengste in de VS. Er staan uitzonderingen in vanwege medische urgentie, maar bijvoorbeeld niet in geval van zwangerschap door verkrachting of incest. Dokters die na de achtste week meewerken aan abortus kunnen tot 15 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Vrouwen die abortus laten plegen zullen niet vervolgd worden.

In het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden van de staat kreeg de wet 109 stemmen voor en 46 stemmen tegen. De tekst gaat nu naar de Republikeinse gouverneur Mike Parson ter ondertekening. Hij is ferm tegenstander van abortus. “Tot de dag dat we in dit land geen abortus meer hebben, zal ik nooit wijken in de strijd voor leven”, zei Parson woensdag op een bijeenkomst met voorstanders van de nieuwe wet.

Missouri volgt het voorbeeld van Alabama, waar eerder deze week een wet werd aangenomen die abortus in vrijwel alle gevallen verbiedt. De staten Kentucky, Mississippi, Ohio en Georgia stemden al voor wetgeving die beëindiging van de zwangerschap verbiedt vanaf het moment dat bij een foetus hartslag wordt gesignaleerd, wat al in de zesde week van de zwangerschap mogelijk is. Sommige wetten worden nog aangevochten bij de rechtbank. In North Dakota en Iowa bepaalde de rechter de beperkingen op abortus al onwettig.

Recht op abortus

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde in 1973 in de zaak Roe v. Wade dat vrouwen in het hele land het recht op abortus hebben. De uitspraak stelde dat het recht op privacy geldt tot in de baarmoeder: vrouwen moeten zelf kunnen kiezen of ze wel of niet zwanger willen zijn. Maar nu er na de controversiële benoeming van Bret Kavanaugh een conservatieve meerderheid in dat hof zit, hopen tegenstanders van abortus een nieuwe uitspraak te kunnen krijgen van deze hoogste rechters.

Lees ook:

Het totale verbod in Alabama is niet de grootste bedreiging voor het recht op abortus in Amerika

De Amerikaanse staat Alabama wil abortus helemaal verbieden. Maar het gevaar voor Amerikaanse vrouwen die een abortus willen, komt niet in eerste instantie van zulke symboolwetgeving.

Abortus in Oklahoma? Dan moet je als vrouw heel sterk in je schoenen staan

Abortus is legaal in de VS, maar veel conservatieve staten proberen het wel zo moeilijk mogelijk te maken. Trouw liep mee in Oklahoma en Kansas, waar twee klinieken hun hoofd boven water proberen te houden in een zee van regels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden