'Missies Nederland niet meer met einddatum'

Een militair in 2011 vlak voor vertrek naar de Afghaanse provincie Kunduz voor de politietrainingsmissie. Beeld ANP
Een militair in 2011 vlak voor vertrek naar de Afghaanse provincie Kunduz voor de politietrainingsmissie.Beeld ANP

Nederland moet bij missies in het buitenland, zoals in Afghanistan, geen einddatum meer vastleggen. Nederland moet bereid zijn om zo lang als nodig deel te nemen aan een operatie.

Dat stelt de hoogste burgergezant van de NAVO in Afghanistan, de Nederlander Maurits Jochems, in een gesprek met het ANP. Namens het bondgenootschap onderhoudt Jochems contacten met de Afghaanse regering en internationale organisaties.

'Persoonlijk ben ik van mening dat we in beginsel niet meer aan missies moeten beginnen met een vaste datum als einddoel', aldus Jochems. 'We moeten bereid zijn, en de capaciteit hebben, om voor een onbepaalde tijd deel te nemen aan een operatie.'

Jochems verwijst onder meer naar de Nederlandse militaire missie vanaf 2006 in de provincie Uruzgan. De operatie zou 2 jaar duren, werd verlengd tot 2010 en leidde tot de val van het kabinet-Balkende IV door onenigheid over verdere verlenging. 'Zolang als nodig blijven. Dan maar wat kleiner dan de grote Uruzgan-missie. Samen uit, samen thuis', aldus de hoogste civiele vertegenwoordiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden