Missie Uruzgan op de helft met nieuwe commandant

Kolonel Kees Matthijssen voert vanaf donderdag in Uruzgan zes maanden lang het bevel over de troepen in Kamp Holland en Camp Hadrian. Tijdens een korte ceremonie nam hij het commando over van kolonel Richard van Harskamp. Matthijssen is de vijfde commandant van de Task Force Uruzgan, die officieel aan de verlengde termijn van de ISAF-missie van de NAVO begint.

Cyntha van Gorp

(ANP) - De Nederlandse bijdrage begon op 1 augustus 2006. Aanvankelijk zou de missie twee jaar duren maar op verzoek van de NAVO verdubbelde Nederland de termijn. De Tweede Kamer ging daarmee in december akkoord op voorwaarde dat Nederland eind 2010 echt is vertrokken uit Uruzgan.

Bovendien wilde Nederland militaire steun van andere landen in deze arme en complexe Zuid-Afghaanse provincie. Van de toegezegde troepen beginnen de Slowaken en Tsjechen (bewaking) en de Fransen (mentoren) in augustus als eerste.

Tijdens de ceremonie werd een minuut stilte gehouden voor Mark Schouwink en Dennis van Uhm die de afgelopen periode omkwamen toen zij op een bermbom reden. Onder de aanwezigen waren onder anderen de commandant van Regional Command South majoor-generaal M. Lessard, de commandant van de 4de Afghaanse Brigade en de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan, Hans Blankenberg.

Deze week is ook de zevende gevechtseenheid (Battlegroup) aangetreden, waarvan het 11e infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers van de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen de hoofdmoot vormen. De troepen staan onder leiding van luitenant-kolonel Ludy de Vos, die zijn voorganger Kees de Rijke van het 45ste pantserinfanteriebataljon uit Ermelo afloste.

De militairen van het provinciaal reconstructie team (PRT) en de Air Task Force wisselen nu niet. Defensie laat de verschillende eenheden in Afghanistan op andere momenten roteren vanwege de continuïteit. Zo kunnen de eenheden hun ervaringen delen en elkaar wegwijs maken in het gebied. De afgelopen weken heeft de nieuwe battlegroup al geoefend met de vertrekkende.

De terugkerende militairen gaan zoals gebruikelijk eerst een paar dagen ’afkoelen’ op Kreta voordat ze terug naar Nederland reizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden