Update

Missie Syrië gestopt door escalatie geweld

Demonstranten in Syrië.Beeld afp

De Arabische Liga heeft vandaag besloten de waarnemersmissie in Syrië op te schorten. De in december opgezette missie zou moeten toezien op het beëindigen van de geweldddaden, maar het geweld is afgelopen week schrikbarend toegenomen. Naar verluidt zijn sinds dinsdag bijna 200 mensen om het leven gebracht.

De secretaris-generaal van de Liga, Nabil al-Arabi, heeft in de Egyptische hoofdstad Caïro gezegd dat dit allemaal onschuldige burgerslachtoffers zijn en dat hun dood het gevolg is van de keuze van de Syrische regering voor escalatie.

De Syrische regering is treurig en verbaasd over het besluit. Afgelopen week nog verlengde de chef van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi, de missie met een maand en nu wordt die gestaakt, meldde het Syrische staatspersbureau SANA verwonderd.

Bandieten
De Syrische minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Ibrahim al-Shaar, heeft zaterdag gezegd dat de regering vastberaden is het land te ontdoen van bandieten en de orde zal herstellen. Al-Shaar is vorig jaar op de moeilijke post benoemd en lijkt geen man van het compromis. Hij is generaal en kan bogen op een loopbaan die een massamoord in Libanon en tal van topfuncties bij beruchte geheime diensten omvat.

De waarnemers van de Liga blijven, zo lang de toestand dat toestaat, in Syrië. De Arabische Liga besluit waarschijnlijk begin februari of ze worden teruggeroepen. De waarnemers klaagden vrijdag al dat de situatie volledig uit hand loopt.

De Liga heeft zaterdag bevestigd dat ze contact heeft opgenomen met het Kremlin. Rusland is een traditionele bondgenoot en als het om wapens gaat de 'hofleverancier' van het regime van de Assads in Damascus. Moskou blokkeert een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Resolutie
Arabische en westerse mogendheden willen een resolutie die onder meer president Bashar al-Assad oproept om af te treden. Dat gaat Rusland veel te ver. Rusland en China torpedeerden in oktober een ontwerpresolutie van de Veiligheidsraad. De voorzitter van een overkoepelend orgaan van Syrische opposanten in het buitenland, Burhan Ghalioun van de Syrische Nationale Raad, gaat naar New York om de raad aan te sporen actie te ondernemen, zo werd vandaag bekend.

Het regime van Assad kwam ruim 10 maanden geleden onder druk te staan door spontane en massale betogingen voor democratie. Inmiddels lijkt het land het toneel van een bloedige strijd waarbij het regime zich vrijwel uitsluitend met geweld verdedigt tegen een groeiende en steeds beter bewapende oppositie. Hoeveel doden er vallen, is over het algemeen niet na te gaan. Het moeten er sinds maart vele duizenden zijn, volgens activisten en waarnemers van onder meer de VN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden