Missie Okken opnieuw mislukt

Arnoud Okken zit nog steeds in de wachtkamer voor de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn. Ook in Leiden slaagde hij er niet in de vereiste limiet op de 800 meter te lopen.

Het atletiekseizoen verloopt voor Arnoud Okken voorlopig vol tegenslagen. De specialist op de 800 meter zit vol twijfels. Ondanks een goede voorbereiding op het buitenseizoen lukt het Okken, in 2007 nog Europees indoorkampioen op de 800 meter, niet de limiet voor de WK in Berlijn te naderen.

Zaterdag eindigde Okken tijdens wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden als derde op de 800 meter. Zijn 1.48,03 was een bittere teleurstelling. „Ik kwam hier om in de 1.46 te lopen. Dit is zorgelijk.”

Okken (27) maakte door allerlei fysieke tegenslagen een moeizaam 2008 door. Plaatsing voor de Olympische Spelen in Peking bleek onhaalbaar. Vol goede moed begon hij aan 2009, met als doel kwalificatie voor de WK. Daarvoor is een tijd van 1.45,90 of sneller vereist. Inmiddels hebben zijn concurrenten Bram Som en Robert Lathouwers al een ticket binnen, Okken zit nog in de wachtkamer. En dat steekt. „In alle jaren dat ik een goede voorbereiding heb gehad, liep ik in de 1.45. Dan zijn de tijden van nu wel heel teleurstellend”, stelde hij balend vast.

Okken kon zaterdag in de slotfase het tempo van de winnende Zuid-Afrikaan Samson Ngoege (1.46,22) niet volgen. „En het was hier ideaal om onder de WK-limiet te lopen. Gewoon die Zuid-Afrikaan volgen en op het laatste rechte stuk bij hem vandaan sprinten. Die WK-limiet zat eigenlijk niet in mijn hoofd, maar was hier wel haalbaar geweest.”

Okken gaf toe met twijfels te zitten. Zijn trainingen verliepen de laatste maanden voorbeeldig, de snelheid zit in de benen. Alleen tijdens wedstrijden lijkt hij te blokkeren. Hij wilde zaterdag zijn falen niet terugvoeren op mentale oorzaken. „Er is niets aan de hand. Ik voel me lekker en train goed. Ik heb geen enkel idee waarom de tijden in de wedstrijden zo tegenvallen. Het is allemaal onder de maat.”

De tempomaker in Leiden ging als een speer van start. Okken kon volgen, moest op 400 meter een gat toestaan maar herstelde dat voor het ingaan van de laatste 200 meter. „Ik voelde me super, tactisch deed ik het goed. Ik blijf echter al weken op hetzelfde niveau hangen. En dat is niet het niveau dat ik wil. Ik zie in de races niets terug van de trainingsarbeid. Ik moet maar eens overleggen met trainster Grete Koens en vertrouwen houden in hoe ik bezig ben. Dat laatste is echter moeilijk, maar het doel blijft de WK.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden