Missie Haldan mislukt Tafeltennisteam ook mèt routinier kansloos

Van onze tafeltennismedewerker HILVERSUM - Nationaal tafeltenniskampioen Paul Haldan werd donderdag als een 'verlosser' binnengehaald door bondscoach Peter Engel, maar ging enkele dagen later door een zijdeur af.

Zelfs met Haldan erbij, was Oranje zaterdag niet in staat om de Tsjechen buiten de finale van de eerste categorie in de Europese competitie te houden. Opnieuw werd er met 2-4 verloren en kon het Nederlands team de promotie naar de Superliga vergeten.

Haldan erkende ruiterlijk dat hij niet goed had gespeeld. “Ik heb super slecht getafeltennist. Het was waardeloos. Maar na het Nederlands kampioenschap had ik nergens meer op gerekend en ik wist dat ik het WK in China niet zou spelen. Daarom heb ik minder getraind dan anders. Door een samenloop van omstandigheden heb ik deze wedstrijd gespeeld. De voorbereiding was te kort.”

In de eerste game tegen de Tsjechische verdediger Krmaschek was daar tot 10-4 niets van te merken. Maar vervolgens kreeg de Tsjech steeds meer vat op het spel van Haldan en won uiteindelijk met 13-21. In de tweede game liep de ex-Roemeen achter de feiten aan en boog met 15-21 voor zijn tegenstander. Daarna deed Trinko Keen de hoop weer een beetje herleven voor de driehonderd toeschouwers door een knappe zege op de nummer vijftien van Europa, Peter Korbel, te behalen: 11-21, 22-20 en 22-20. Danny Heister bracht Nederland op een 2-1 voorsprong, maar in het dubbelspel ging de kaars definitief uit. Keen en Heister hadden geen schijn van kans tegen het gelegenheidskoppel Korbel en Krmaschek. De Tsjechen waren, na de overwinning in het dubbel, niet meer in te halen, omdat ze een beter game-gemiddelde hadden. De droom voor Oranje was over.

Geen spijt

Haldan vond dat hij niet ten onder was gegaan aan de druk en alle belangstelling van de media bij zijn rentree in Oranje. “Ik heb in de loop der jaren wel geleerd om met druk om te gaan. Daar had ik geen moeite mee. Alleen bleek in de wedstrijd dat ik geen moment het spel kon bepalen. Nee, ik heb absoluut geen spijt van de beslissing, want ik durf rustig te stellen, zonder anderen op hun tenen te trappen, dat het team zonder mij nooit met 4-1 of 4-2 had gewonnen. Ik ben nu op mijn bek gegaan, maar dat hoort bij topsport.”

De NTTB en topsportcoördinator Cornelis Sluiter waren geschrokken van een verhaal in een landelijk ochtendblad dat bondscoach Peter Engel onder druk van de spelers Heister en Keen en het bestuur Haldan zou hebben moeten opstellen. Dat wilden ze na de hectische week resoluut de wereld uit helpen. Want die vermaledijde journalisten hadden dat weer eens verkeerd gezien. Sluiter: “Dinsdag 10 januari heb ik met zowel de mannen- als de vrouwenselectie een evaluatiegesprek gehad. Toen hebben Keen en Heister verteld hoe ze dachten over de terugkeer van Haldan in het nationale team, nadat de eerste wedstrijd tegen Tsjechië met 4-2 was verloren. Engel heeft dat verhaal aangehoord, heeft vervolgens met Haldan gesproken en moest op basis daarvan een beslissing nemen. Ik heb toen tegen Engel gezegd: 'Jij bent de enige die beslist en niemand anders. Wat je ook doet, ik en de internationals respecteren jouw keuze.' De bondscoach is dus ook niet indirect onder druk gezet. Hij heeft gewoon geluisterd naar wat iedereen te vertellen had.”

Engel had aan het begin van het seizoen de zesvoudig nationaal kampioen de deur gewezen, nadat hij had gekozen voor een maatschappelijke carrière. Engel wilde alleen met spelers werken die voor een onderdeel van het internationale programma beschikbaar waren. Donderdagavond gaf Haldan voor het eerst aan dat hij voor alle wedstrijden in de Europese competitie beschikbaar was. Dat was voor Engel van cruciaal belang en stelde hem in de wedstrijd tegen Tsjechië op. Samen met zijn teamgenoten vond Trinko Keen dat de zaak in de pers was opgeblazen. “Na het NK stond in alle kranten dat Danny en ik Engel onder zes ogen het vuur aan de schenen hadden gelegd en dat Paul deze wedstrijd per se moest spelen. Daar is niets van waar. Als we de bondscoach onder druk hadden willen zetten, dan hadden we wel gezegd: 'Wij spelen niet zonder Paul, speel die wedstrijd maar met allemaal jeugdspelers'. Waarom ik het niet meteen in december heb gevraagd? Omdat ik bezig ben met mijn eigen spel. Ik denk niet steeds na over het nationale team. Ik heb een druk programma en zit veel in het buitenland. Voor het eerst in de geschiedenis was er een mogelijkheid om ergens over te praten en tegenover ons zat Engel die bereid was om serieus te luisteren. Dat is dus belangrijk voor de toekomst, want daar zijn we nu wel mee bezig”, zegt Keen, die door Haldan wordt aangevuld. “Bij de vrouwen is er geen ruzie, dus moeten de journalisten nu de regels met het mannenteam vullen. Dan wordt er naar dingen gezocht, die er niet zijn. Jullie moeten Engel gewoon zijn werk laten doen, dan ziet het er goed uit. De jeugd heeft tijd nodig.”

Engel deed voorkomen alsof hij nauwelijks teleurgesteld was. “Dit jaar hadden we één doel: handhaven in de eerste categorie. Dat is ruimschoots gelukt. We hebben zelfs nog een stapje meer bereikt; de halve finale. Dat het nu met Haldan erbij niet is gelukt, is niet erg. Met Haldan hadden we meer kans op een overwinning dan met een jeugdspeler. Maar hij was geen garantie voor succes. Na deze zomer praten Haldan en ik weer verder met elkaar over het volgende seizoen. De jeugd is pas 16 en 17 jaar. Je kunt niet verwachten dat ze er internationaal meteen staat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden