'Missie geslaagd, vooralsnog'

Nederlands kampioen tijdrijden Lieuwe Westra tevreden met zeventiende plek tijdrit

Het wachten is voor een specialist soms een nog lastigere opgave dan de tijdrit zelf. Lieuwe Westra zag er flink tegenop, die broeierige tent bij de aankomststreep in Besaçon waar hij gisteren werd verzocht plaats te nemen. De Nederlands kampioen tijdrijden had na de eerste individuele tijdrit in deze Tour de France eigenlijk liever de koelte van de airconditioning in de ploegbus opgezocht. Het verplichte onderkomen voor de tot dan toe snelste coureur was, zeker bij de drukkende zomerse hitte in Frankrijk, niet bepaald welkom.

Westra hoefde uiteindelijk maar een uurtje te wachten in Besançon. De 29 seconden die Tony Martin, de Duitse wereldkampioen op dit onderdeel, sneller reed dan de Nederlander, maakten een betrekkelijk snel einde aan Westra's afzien. Een meevaller voor de Fries van Vacansoleil-DCM dus, die snellere tijdrit van Martin. De zit had ook zomaar een lange gruwel kunnen worden, in theorie althans. Tussen de aankomst van Westra, die rond het middaguur finishte, en de aankomst van gele truidrager en winnaar Bradley Wiggins, zaten ruim 5,5 uur.

Onderweg had Westra geen moment de pedalen rust gegeven. De 41,5 kilometer zou de eerste serieuze proeve zijn voor de hardrijder van Vacansoleil-DCM deze Ronde van Frankrijk, zo had hij zich voorgenomen. De tempobeul wilde zijn lichaam eerst en vooral maximaal belasten, zijn benen en longen onder hoogspanning zetten voor wat er de komende weken nog allemaal op hem afkomt. "Met het oog op de Olympische Spelen is dit heel positief", keek Westra vooruit.

De progressie die hij de voorgaande jaren op dit onderdeel heeft geboekt, is opmerkelijk. Zeker op de lange tijdritten, twintig kilometer en meer, liet Westra zien dat het gat tussen hem en de internationale top kleiner wordt. De beloning voor zijn ontwikkeling volgde een paar weken geleden. Bondscoach Leo van Vliet wees de 29-jarige uit Molenend - Mûnein in het Fries - aan voor Londen. Westra rijdt zowel de Olympische wegwedstrijd als de tijdrit.

De negende etappe van de Tour moest zijn eerste serieuze test zijn. Missie geslaagd, oordeelde hij tevreden na een zeventiende plek. "Het maakte eigenlijk niet uit wat voor uitslag het zou worden, het gevoel is goed met het oog op alles wat er nog komt." Westra wil deze Ronde van Frankrijk nog een keer op zelfonderzoek in de bergen. Nadat hij afgelopen winter de nodige kilo's verloor bleek hij ineens met de beteren mee te kunnen op de cols.

Met de schade die hij de eerste week had opgelopen bleek het wel mee te vallen, was zijn geruststellende conclusie. "Ik ben drie keer hard tegen de vlakte gegaan. Dat doet toch wel wat met het lichaam. Het was dus een beetje afwachten hoe het vandaag zou gaan." Alles deed hem pijn. Zijn rug, zijn benen waar de verzuring maar langzaam uit wegtrok. "Het is geen pretje", beet hij op zijn lip.

Westra had zich verkeken op het parcours van 41,5 kilometer, zo kon je uit zijn relaas opmaken. "Het was geaccidenteerd. Geen meter vlak. Ik weet niet wie die grafiek in het rondeboek heeft gemaakt, maar die snapt er echt niks van."

Zijn verkenning was blijkbaar beperkt gebleven tot een papieren inspectie. Dat bleek geen beste ingeving. Hij bleef gisteren met veel geluk overeind toen hij een bocht verkeerd aansneed. Een waarschuwing met het oog op Londen, mag je toch hopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden