schaatsen

'Missie geslaagd' voor Kramer en co. op ploegenachtervolging

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij bij de ploegenachtervolging gisteravond.  Beeld EPA
Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij bij de ploegenachtervolging gisteravond.Beeld EPA

Opluchting, dat is het woord van schaatsweekend in het Canadese Calgary. Opluchting, omdat een netelige situatie op de ploegenachtervolging werd rechtgezet. En ook opluchting omdat weer duidelijk werd dat als het er echt om gaat, een beroep op Sven Kramer altijd succes oplevert.

En het moest, dit weekend op de ploegenachtervolging. De discipline die er in Nederland een beetje bijhangt, en waarop met steeds weer wisselende samenstellingen wordt gereden. Maar wel een onderdeel dat heel belangrijk is. Zou plaatsing op dat onderdeel niet lukken, dan mogen er slechts acht en niet tien schaatsers naar de Olympische Spelen in PyeongChang. En dat zou een schaatsnatie als Nederland onwaardig zijn.

Een tiende plek vorige maand in Heerenveen (waar Jorrit Bergsma al na een halve ronde het tempo niet kon volgen en zodoende op valpartijen na het slechtste resultaat ooit werd neergezet) leidde tot druk in Canada. Er waren slechts twee herstelkansen, waarvan een volgende week in Salt Lake City. Maar daar rijdt bijna de helft van de Nederlandse equipe niet, omdat die wedstrijd te dicht op het belangrijker geachte Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) eind dit jaar zit.

Dus nee, er was eigenlijk maar één kans op herstel, en die was afgelopen weekend. Voor het eerst in vier jaar reed de gouden ploeg van Sotsji weer eens met elkaar. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Dat kwam voornamelijk door Verweij, die zich drie jaar met andere zaken buiten het schaatsen bezig hield.

Zet Kramer voorop in de strijd, en zowat elke moeilijke situatie wordt rechtgezet. Het is de luxe die Nederland heeft. In Heerenveen was hij nog ziek, in Calgary trok hij de ploeg met twee ronden in de 25 seconden door het middenstuk heen. Kijk naar de opgeluchte antwoorden waarmee hij de NOS na afloop te woord stond. Ja, er had druk op gestaan. Risico’s werden naar eigen zeggen niet genomen, vallen was nu eenmaal uit den boze. Maar zelfs met een rit zonder al te gekke dingen was het ‘missie geslaagd’. Nederland won, in de tweede tijd die ooit is gereden.

Het moet daarom wel heel gek lopen wil Nederland niet bij de snelsten van dit seizoen eindigen. Voor kwalificatie voor de Spelen komt de topzes na drie wereldbekers in aanmerking, plus de twee tijdsnelsten. Zuid-Korea is als gastland automatisch geplaatst. Die topzesplek hangt nog in de lucht, zeker als volgende week met een gelegenheidsteam wordt gereden. Maar de gereden tijd zaterdag, slechts een halve seconde boven het wereldrecord, is waarschijnlijk meer dan voldoende.

De winnaars kregen ook de fameuze Calgary-hoed aangemeten. Van links naar rechts: Kramer, Verweij, Blokhuijsen. Beeld AP
De winnaars kregen ook de fameuze Calgary-hoed aangemeten. Van links naar rechts: Kramer, Verweij, Blokhuijsen.Beeld AP

Dat er druk op stond, was overigens niet aan Koen Verweij te zien. Die liep als vanouds over van zelfvertrouwen. Op zijn Instagram verscheen na de wedstrijd een plaatje met een lachende Blokhuijsen en Kramer, en een strakgestreken gezicht van Verweij. De tekst erbij: ‘Not surprised’, niet verrast.

Bondscoach Geert Kuiper blijft ondanks het goede resultaat wel kopzorgen houden. Die verschoven naar de vrouwenploeg op de ploegenachtervolging. Voor Lotte van Beek bleek die rit namelijk tweehonderd meter te lang. De invalster voor de geblesseerde Ireen Wüst schoof vlak voor de finish onderuit. Ze ‘zakte erdoorheen’. Antoinette de Jong finishte vervolgens niet, waardoor Nederland geen punten kreeg.

Op de achtervolging staat de Nederlandse ploeg nu zevende. Er moet minimaal een plek worden gewonnen. Maar met belangrijke schakels als Wüst, De Jong en Jorien ter Mors afwezig in Salt Lake City, wordt ook dat een opvallend team. Tegen de NOS wilde Van Beek daar alleen niets van weten. Zelf wil ze volgende week revanche nemen. “Marrit (Leenstra red.) gaat ook, en ik denk dat in Nederland genoeg goede meiden rijden.”

Goud voor Kramer en Verbij

Er was ook meer goed nieuws voor Nederland in Canada. Kai Verbij won de duizend meter, na diskwalificatie van de Rus Pavel Koelizjnikov. Kjeld Nuis werd tweede. Op de vijf kilometer wist Kramer in een rechtstreeks duel Ted-Jan Bloemen weer achter zich te houden. Kramer boekte de zestigste wereldbekerzege uit zijn loopbaan.

Antoinette de Jong en Ireen Wüst mochten als nummers twee en drie naar het podium op de drie kilometer, achter de Japanse Miho Tagaki. Marrit Leensta won brons op de duizend meter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden