Missie geslaagd: meer herten in Deelerwoud

Jachtverbod werpt vruchten af, meldt Natuurmonumenten

COKKY VAN LIMPT en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Hadden alle natuurgebieden maar zo'n ideale ligging als het Deelerwoud, dan kon de jacht op groot wild in Nederland aan banden worden gelegd. Het Veluwse bos- en heidegebied, waar nu vijftien jaar niet meer wordt gejaagd op edel- en damherten, ligt wat geïsoleerd aan de westkant van de A50, er is weinig landbouw en beperkte verkeersdrukte.

Bovendien staat er, anders dan bij de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Oostvaardersplassen, geen hek omheen. Via ecoduct Terlet kunnen edel- en damherten oversteken naar Nationaal Park Veluwezoom en van daaruit naar andere natuurgebieden trekken, waar ze overigens wél worden bejaagd.

Terreineigenaar Natuurmonumenten maakte gisteren de resultaten bekend van de vijftien jachtvrije jaren in het Deelerwoud. Twee boswachters toonden het succes van dit, intussen tot officieel beheer gepromoveerde, experiment live aan de verzamelde pers, die zich vergaapte aan complete roedels damherten en edelherten.

De afgelopen vijftien jaar groeide de populatie edel- en damherten van respectievelijk 49 naar 264 en van 64 naar 400. "Maar de laatste jaren zien we de reproductie sterk teruglopen", zegt boswachter Machiel Bosch. "Eenjarige hindes worden vaak niet gedekt, wat in een situatie met een lage wildstand wel gebeurt. De soort zorgt dus zelf voor een afvlakking van de populatiegroei. Dat heeft onder andere te maken met het voedselaanbod. Meer dieren betekent minder voedsel. Daardoor groeien de dieren langzamer en worden de hindes later vruchtbaar en eerder weer onvruchtbaar."

De verwachting bij het experiment was ook dat de dieren minder schuw zouden worden en daardoor zichtbaarder voor wandelaars. "De eerste vijf jaar was er nog geen sprake van gedragsverandering, maar toen het experiment met vijf jaar verlengd werd, zagen we gaandeweg hun schuwheid afnemen."

Onoverkomelijke problemen met de 'buren' - boeren, jagers, andere terreineigenaren - hebben zich in de vijftien jachtvrije jaren niet voorgedaan. De grote verliezers zijn de reeën en de vegetatie. De reeën hebben zich laten 'wegsturen' door hun grotere soortgenoten. En kennelijk staan de damherten bovenaan de hiërarchie, want ook de edelherten lopen terug in aantal.

De herten grazen de vegetatie in het Deelerwoud kort af, waardoor verjonging van het loofhout duidelijk afneemt. "Of dat erg is? Ach", reageert Bosch laconiek, "elders op de Veluwe is verjonging geen probleem. Ingrijpen willen we pas als er werkelijk iets misgaat met de biodiversiteit."

Rechter verklaart damherten in Waterleidingduinen vogelvrij

De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland mogen per direct worden afgeschoten. Dat heeft de rechter in Haarlem gisteren bepaald. De faunabescherming had een verzoek ingediend om de jacht op de dieren op te schorten, maar de rechter wees dit af. Volgens deskundigen zijn er teveel herten en gaat dit ten koste van de leefruimte van andere dieren. De faunabescherming stelt dat deze conclusie is getrokken op basis van rapporten die 'rammelen'. Volgens de rechter heeft de provincie Noord-Holland voldoende onderbouwd dat er geen andere bevredigende oplossing mogelijk is voor de problemen die de damherten veroorzaken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden