Missie geslaagd, lander gecrasht

De lander Schiaparelli, hier op een animatiebeeld.Beeld AP

Wat ging er die laatste minuut mis? Tot woensdagmiddag even voor vijf uur verliep de Europese missie naar Mars volgens plan. De lander Schiaparelli had zich losgemaakt van het moederschip en was precies op tijd begonnen aan zijn afdaling in de atmosfeer van Mars. Een afdaling die zes minuten zou duren.

Maar vijftig seconden vóór de geplande touchdown ging het contact met Schiaparelli verloren. Dat was even nadat de lander zijn parachute had afgeworpen en zijn remraketten had aangezet. Deden die raketten het niet, had Schiaparelli nog veel te veel vaart of was hij al te dicht bij het Marsoppervlak? Of staat hij er gewoon, maar is zijn zender uitgevallen. De Europese ruimtevaartorganisatie Esa weet het niet. Feit is dat Schiaparelli zich na een zachte landing had moeten melden, maar dat het doodstil is gebleven?

Is de lander gecrasht en de missie mislukt, was gisteren de hamvraag op de persconferentie van de Esa. Topman Jan Wörner reageerde als door een adder gebeten. "Hoe komt u daarbij? De missie is een groot succes! Het moederschip is in een baan om Mars gekomen en is begonnen aan zijn wetenschappelijke opdracht, speuren naar methaan. Bovendien heeft hij laten zien dat hij het basisstation kan zijn voor een lander."

De missie van Schiaparelli was een test, benadrukt hij. Een test om te zien of de aanpak betrouwbaar is voor als het er echt op aankomt. In 2020 wil de Esa een karretje op Mars zetten dat moet graven in de bodem op zoek naar sporen van leven. "De test is geslaagd. We hebben zo goed als alle gegevens die we over deze afdaling wilden hebben. Schiaparelli heeft aan zijn doelen voldaan."

De vraag is of de Europese ministers dat ook zo zien. In december komen zij bijeen om te besluiten over de laatste financieringsronde voor de missie van 2020. Naar verluidt moet er dan nog eens driehonderd miljoen euro worden bijgelegd. Wörner is niet bang dat die missie in gevaar komt. "Wij hoeven de ministers niet te overtuigen. Wij laten ze slechts de data zien. En dan zullen zij het ook als een succes beschouwen." de beschikbare data gedurende de nacht hadden geanalyseerd.

De komende dagen probeert de Esa nog contact te leggen met Schiaparelli. Satellieten rond Mars zullen een paar keer over de landingsplaats vliegen. Er werd zelfs gesuggereerd om het Amerikaanse karretje Opportunity eropaf te sturen maar die zou jaren onderweg zijn en Schiaparelli heeft maar batterijen voor een paar dagen.

De kans op een laatste levensteken lijken minimaal. Niettemin toonden de technici van Esa het volste vertrouwen dat ze de volledige vlucht van Schiaparelli zouden kunnen reconstrueren. "Missies naar Mars zijn moeilijk", zei hun chef, David Parker. "Daarom ondernemen we ze ook."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden