'Missie à la Uruzgan kan nog'

VVD-Kamerlid Ten Broeke verdedigt bezuinigingen defensie

De klap van de defensiebezuinigingen van minister Hillen dendert nog na in militaire kringen. Rond de 12.000 banen verdwijnen, waarvan de helft gedwongen. De bonden kondigden acties aan. VVD-kamerlid Han ten Broeke legt uit waarom zijn partij defensie niet sloopt.

Sinds wanneer is de VVD van het 'gebroken geweertje', zoals een van de linkse partijen beweerde?

"Wie dat beweert is van de pot gerukt. We houden een expeditionaire krijgsmacht die op alle geweldsniveaus wereldwijd inzetbaar is. Ik ben bij de toespraak geweest van landmachtbevelhebber Bertholee voor 400 officieren. Hij zei tegen mij: 'Gevechtskracht en ambitieniveau blijven gehandhaafd.' We kunnen nog steeds een operatie à la Uruzgan uitvoeren, alleen niet meer zo lang."

Niemand verwacht dat de VVD zulke bezuinigingen voor haar rekening neemt.

"De VVD wilde van alle partijen het minst bezuinigen op defensie, min 50 miljoen. In de onderhandelingen voor een coalitie hadden we te maken met het CDA dat volgens het CPB 500 miljoen wilde bezuinigen en de PVV zelfs een miljard. We zijn uiteindelijk uitgekomen op 400 miljoen.

"We moesten compromissen sluiten, en wilden in totaal 18 miljard bezuinigen. Vervolgens zijn er nog bedragen bijgekomen: 100 miljoen als gevolg van bezuinigingen op de rijksdienst en 100 miljoen op de JSF. Minister Hillen treft nog wat problemen met achterstallig onderhoud aan.

Daarnaast wil Defensie investeren in onbemande vliegtuigen en de cyberwar. Dan kom je uit op één miljard euro. Dat doet verschrikkelijk veel pijn, zeker bij de VVD."

Diverse fracties menen dat er sprake is van visieloos bezuinigen. Is er gewerkt met een grove kaasschaaf?

"Integendeel. Er wordt tweemaal zoveel op staf en ondersteuning bezuinigd als op gevechtskracht. Er blijven negen van de elf inzetbare bataljons over. Dat is een duidelijke strategische keuze. Terecht is gevraagd of tanks nog toekomst hebben. De Cougar-helikopters zijn verouderd en duur in onderhoud.

"Maar wij houden ook vragen. Waarom verkopen we de nieuwe, zeer efficiënte patrouilleboten en niet een of meerdere oudere fregatten? We denken dat er nog meer te halen valt door commandostaven samen te voegen. We vinden het jammer dat Hillen niet nu al gezegd welke kazernes dicht moeten."

Hoe hoog blijft het ambitieniveau?

"Binnenkort zitten we in Kunduz en we doen mee aan de no-flyzone boven Libië. We blijven in de Champions League. We kunnen het alleen niet meer twee helften volhouden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden