Misselijk van Polare

Na schooltijd fiets ik naar de gesloten vestiging van Polare in Leiden, in mijn fietstas zit een gelamineerd pamflet op A3-formaat dat ik aldaar op de glazen deur ga hangen. 'Deze deuren moeten open', staat op het pamflet, 'onze boeken zijn gegijzeld'. De pers is aanwezig en er komen wat bekende gezichten uit het Leidse literaire leven. Een handjevol nieuwsgierigen dromt om de winkel. Er zijn ook enkele collega's van de secties Engels en Frans.

Dit moet mijn protest voorstellen tegen de sluiting van de boekwinkel die ze Polare noemen, maar die voor mij nog altijd Kooyker heet. Het idee dat die deuren niet meer open zullen gaan, maakte mij misselijk en ellendig, het stond voor mij vast dat ik iets moest doen.

Tegen de journalisten zeg ik dat ook: dit is mijn protest, ik hang een pamflet - een soort gedicht eigenlijk - op de deur, netjes met plakband. Je redt er vast geen winkel mee, maar goed, meer kan ik er ook niet van maken. Ik ben schrijver, en mijn boeken liggen daar, opgesloten, onbereikbaar. Daarnaast ben ik leraar, en ik vind het erg dat de grootste boekenwinkel van de stad verdwijnt, want op school proberen wij kinderen te leren dat boeken waardevol zijn en dat lezen je leven verrijkt.

En terwijl ik het zeg, sta ik ineens te denken: maar waar zijn die docenten Nederlands die dit eigenlijk zouden moeten zeggen dan? Er is er niet één gekomen. Kan het ze het niet schelen? Moesten ze nog boodschappen doen, of hun kind uit school halen? Of doen ze toch allang niet meer aan literatuur in de les? Ik weet dat allemaal niet precies. Dit is wat ik weet: literatuur is één van de zes 'domeinen' van het vak Nederlands. Er moeten acht boeken gelezen worden op de havo. Saskia Noort en Esther Verhoeff zijn op de aanbevolen literatuurlijsten prominent aanwezig. 'De Aanslag' en 'De Passievrucht' zijn al jaren de meest gelezen titels. Van de laatste staan honderden samenvattingen op scholieren punt com.

Tja, daar hoef je bij nader inzien geen ruim gesorteerde boekwinkel voor open te houden. Daar hebben die collega's Nederlands een punt.

Maar hier sta ik dus, voor Polare, ik kan niet veel anders. Er zijn wat leerlingen bij komen staan, kennelijk benieuwd wat die vent van Muziek doet bij die microfoons en camera's. Twee jongens uit 3 havo leunen op hun fietsen. Een van hen vraagt wat er aan de hand is. 'Ze protesteren tegen de sluiting van de boekwinkel', legt iemand uit. 'Wat? Is de boekwinkel dicht?' roept het joch. 'Dat is best erg! Vroeger leende ik hier altijd mijn boeken!'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden