'Misschien zit er wel een hitje in City Atak'

“Ja, je kunt overál wel op rappen, zelfs op heavy metal, maar als het voor ons niet goed klínkt, dan wordt het niks hoor!”, roept Noesli (18). Hij krijgt bijval van Rodion (18) en Nikolai (19). De beat van deze laatste song is gewoon 'wack', vindt de hele groep eigenlijk.

De stemming is een beetje gespannen in het kleine geluidsstudiootje in een woonwijk aan de rand van Nijmegen. Het is Hemelvaartsdag en tegelijkertijd de laatste opnamedag voor de cd 'City Atak', die de jongeren aan het maken zijn voor het project Grenzenloos. Drie nummers zijn al klaar en nu moet er nog één gezamenlijk nummer geschreven en helemaal opgenomen worden. Omdat de drie jongens dik een uur te laat waren, is er al gekozen voor een bepaalde beat en melodie, maar vooral voor de echte freestyle rappers van het stel, Noesli, Rodion en Adil, is die beat bijna een reden om op te stappen. Ze staan een beetje te gein-rappen op in hun ogen softe tekstjes over 'Black and white, live together'.

“Jongens, we willen er een gezamenlijk nummer van maken, dus als jullie nou een tussenstuk schrijven, met een andere beat. Dat is toch een goeie oplossing?”, komt Tineke Meeuwissen van jongerencentrum Toubkal/Atak tussenbeide. En nu moeten ze als de sodemieter teksten gaan maken, want de tijd dringt. Meeuwissen vindt dat iedereen maar een beetje moet inschikken met z'n eigen wensen, daar is het project tenslotte ook voor bedoeld.

Want de cd is niet zomaar uit de lucht komen vallen. 'Grenzenloos/Grensenlos' is een multicultureel project waar Nederlandse en Duitse, allochtone en autochtone jongeren aan meedoen. Acht jongerencentra uit Hengelo, Enschede, Silvolde en Nijmegen - dus uit de grensstreek - zijn een cd, een videofilm, een mime-voorstelling en sculpturen aan het maken. In de Duitse steden Raesfeld en Duisburg zijn jongeren met vergelijkbare produkties bezig. Over en weer gaan de groepen bij elkaar op bezoek en in juni zijn er vier festivals waar alle 'acts' te zien zullen zijn. De bedoeling is om jongeren met verschillende leefstijlen en culturen kennis te laten maken. Want intolerant gedrag en racisme zijn groeiende problemen onder jongeren in Europa, denken de initiatiefnemers.

De Nijmeegse groep telt 24 deelnemers, hoofdzakelijk bezoekers van Toubkal/Atak en jongerencentrum Staddijk, en vrijwel allemaal allochtoon. Een deel van de groep ontwerpt een hoesje voor de cd, anderen maken de videoclip. De cd komt in een oplage van duizend stuks uit en zal voor een lage prijs te koop zijn. Tineke Meeuwissen hoopt dat Music Factory en Radio Gold er belangstelling voor hebben. “Misschien zit er wel een hitje in.”

üzgür (19) heeft zich aangemeld voor Grenzenloos omdat hij toch niet veel andere dingen te doen had. Het uitstapje naar Duisburg is hem goed bevallen, hij kreeg meteen goed contact met een paar andere jongens uit Turkije. De Duitsers vond hij nogal op zichzelf, net als de autochtone Nederlanders overigens.

Verder zweven de thema's racisme en tolerantie een beetje aan de oppervlakte. Iedereen is vooral met de muziek bezig. Abils rapteksten gaan meestal over “schieten, drinken, blowen, slapen en meisjes. Gewoon over wie je bent en waar je vandaan komt”, zegt hij. Hij heeft net een vriend gebeld voor een 'pro-moslim raptekst' die ze ooit samen gemaakt hebben, vertelt hij enthousiast. Die wil hij nu wel in het laatste nummer verwerken. Over tolerantie gesproken. Tineke Meeuwissen kijkt er een beetje bedenkelijk bij.

üzgür en Arzu (18) maken samen een stukje Turkse rap, waarin ze de andere jongens, die zichzelf echte gangsta-rappers vinden, een beetje op de hak nemen. Noesli en Rodion, petjes achterstevoren, staan op de gang een tekst te maken, het begint eindelijk een beetje lekker te lopen. Waarschijnlijk wordt het aan het eind van de dag nog wel wat met 'City Atak'.

Sucker step back As I start the 'city atak' 125 youngsta from 20 different countries come together to show you deez what it's all about we be haven fun no doubt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden