Misschien wel de nieuwe Osama, maar verder blijft het gissen naar de leider van Isis

Tot 10 miljoen dollar kan het opleveren als je de VS informatie levert die tot zijn opsporing leidt. Aboe Bakr al-Baghdadi, ook bekend als Aboe Doea, kopstuk van Isis, staat sinds 2011 officieel als 'terrorist' te boek. Hij heeft, volgens de door de Amerikanen verstrekte informatie, een olijfkleurige huid, bruine ogen en zwart haar. En daarmee schiet je al net zo weinig op als met de vage foto die door het ministerie van buitenlandse zaken van de man is verspreid.

De foto die eerder dit jaar door de Irakezen werd gepubliceerd, brengt evenmin veel helderheid. Hij mag dan in westerse media al zijn aangeduid als 'de gevaarlijkste man ter wereld', er is maar relatief weinig over hem bekend. En hij doet er alles aan om dat zo te houden. Hij zou, aldus sommige verhalen, zelfs een masker dragen als hij zijn commandanten spreekt. Le Monde noemde hem daarom al 'de onzichtbare djihadist'.

Wat dan wel min of meer zeker is? Baghdadi werd in 1971 geboren in Samarra, niet ver van Bagdad. Volgens The Washington Post komt hij uit een religieuze familie en studeerde hij aan de Islamitische Universiteit van Bagdad. Na de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 sloot hij zich aan bij Al-Kaida. In 2005 werd hij opgepakt door het Amerikaanse leger, waarna hij vier jaar gevangenzat in een kamp in het zuiden van Irak. Uit die tijd dateert de vage foto waarmee de VS om zijn opsporing vraagt.

In de jaren daarna ontwikkelt hij zich tot de leider van Isis, de Islamitische Staat in Irak en Syrië, die in eerste instantie eigenlijk vooral naam maakt in Syrië. Zeker als het gaat om (religieuze) hardvochtigheid, waarin het Al-Kaida, de organisatie waaruit het is ontstaan, de loef afsteekt.

Voor Al-Kaida-leider Zawahiri was het aanleiding eerder dit jaar met Isis te breken. Deren doet het de beweging noch Baghdadi. Inmiddels, zeggen deskundigen, heeft de Isis-leider zelfs veel meer prestige onder islamistische militanten dan de twintig jaar oudere Zawahiri, die wordt gezien als iemand die niet veel meer doet dan wat verklaringen uitvaardigen. Of, zoals een Britse expert vorige week tegen persbureau AFP zei: "Als je actie wilt, dan ga je naar Baghdadi."

Actie is er volop. Na de inname van Mosoel, eerder deze week, rukt Isis nu op naar Bagdad. Het controleert in Oost-Syrië en West-Irak inmiddels grote aaneengesloten gebieden. Daarmee is de organisatie hard op weg haar idee van een djihadstaat over de grenzen heen te realiseren. De vraag is of het bij dit territorium blijft. Volgens Washington Post-commentator David Ignatius is Baghdadi wellicht de échte opvolger van Osama bin Laden. En die had het, zoals bekend, niet alleen gemunt op 'afvalligen' en 'ongelovigen' in de eigen regio, maar ook in het Westen.

Baghdadi op een foto die het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken begin dit jaar naar buiten bracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden