Brief van de hoofdredactie

Misschien wel de meest bescheiden redactie van Nederland

Hoofdredacteur Cees van der Laan. Beeld Maartje Geels

Tijdens een recente bijeenkomst met jonge collega’s (jonger dan 35 jaar) over de waarden en identiteit van Trouw, stelde een van hen de vraag waarom de krant zo bescheiden is. Waarom schreeuwen we onze successen niet van de daken, zoals andere media dat soms wel doen?

Nou vind ik bescheidenheid bepaald geen slechte eigenschap. Toen ik nog op de parlementsredactie werkzaam was en ook later in andere functies, zeiden we regelmatig tegen elkaar: laat de feiten spreken en al het andere kan gezien worden als de aloude bijbelse hoogmoed of in de huidige taal arrogantie. Een ooit door Trouw ingeschakeld reclamebureau presenteerde destijds de slogan ‘De beste krant van Nederland’. Als ik het goed heb begrepen is daar na veel vijven en zessen uiteindelijk het woord ‘misschien’ aan toegevoegd. Het werd dus ‘misschien wel de beste krant van Nederland’. Een terechte beslissing van de toenmalige hoofdredactie, omdat de boodschap zonder dat woordje misschien te stoer kan overkomen. In bescheidenheid ligt onze kracht.

Onze intentie is uiteraard wel om de beste krant te maken. Dat merk ik dagelijks als ik op de redactie zie hoe geïnspireerde, talentvolle en zeer gemotiveerde redacteuren invalshoeken bedenken voor nieuwe verhalen of vragen stellen die weer leiden tot journalistiek onderzoek of een boeiend essay.

Na maanden onderzoekswerk gingen we afgelopen dinsdag van start met de ‘Staat van de Boer’, een onderwerp dat veel weerklank vond bij onze lezers, de politiek, het maatschappelijk middenveld en andere media. Het debat dat wij wilden over de toekomst van de boer barstte inderdaad los. Donderdag deden wij dat zelf in Dordrecht in het kader van onze reeks ‘Trouw in het land’-bijeenkomsten. Het idee kwam van twee ervaren verslaggevers, Joop Bouma en Hans Marijnissen, en werd door henzelf en andere verslaggevers en vormgevers uitgewerkt. We gaan er zeker nog een tijd mee door.

Maar we brachten ook verhalen over de deal tussen de Belastingdienst en Shell over het niet betalen van miljarden euro’s aan dividendbelasting en een reeks nieuwe onthullingen in het kader van de Panama Papers. Wellicht niet zo brisant als vorige keren, maar het nieuws dat het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca van een groot deel van de door dit bedrijf beheerde vennootschappen de eigenaren niet kende, is - in journalistieke termen gesproken - opmerkelijk. En vandaag het verhaal, voortvloeiend uit de Panama Papers, hoe ING in Zwitserland in weerwil van eerdere beweringen Russische cliënten helpt bij ‘offshore-constructies’.

Vorige week schreef ik op deze plek dat we trots waren op de fotoproductie van Kadir van Lohuizen in de Verdieping over afvalverwerking in de wereld. Dit geldt ook voor het essay van Beatrijs Ritsema in Letter&Geest over hoe gezond roddelen kan zijn. Een taboe-onderwerp werd door haar voorzien van een nieuw perspectief. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, zoals bleek uit de kritische opmerkingen in het Theologisch Elftal donderdag, maar het zet wel aan tot denken.

Andere onderzoeksprojecten zijn nog gaande en zullen ongetwijfeld tot publicatie gaan leiden. We doen dit vanuit de gedachte dat we voor onze lezers een boeiende, verrassende en relevante krant willen maken. We zijn soms best trots op ons werk, maar het eindoordeel of we een goede krant zijn, laat ik aan u over.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant. Lees hier meer brieven van de hoofdredactie. 

Lees hier meer over De Staat van de Boerhet grootste opinieonderzoek dat ooit onder agrariërs is gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden