Misschien toch vrouwelijke bisschoppen bij Britse anglicanen

Er komt een nieuwe, versnelde besluitvorming over het toelaten van vrouwelijke bisschopen in de anglicaanse kerk in Engeland. De leden van de aartsbisschoppelijke raad zijn zo geschokt dat zij, komende zomer al, opnieuw willen stemmen. Na een besloten bijeenkomst zeiden ze gisteren van plan te zijn met spoed de wetgeving op dit punt te wijzigen.

Ruim een week geleden, op 21 november, stemde de synode van de Church of England tegen de wijding van vrouwen tot bisschop. Toch was in drie besluitvormende huizen tweederde vóór. Zelfs 42 van de 44 bisdommen bleken voor te zijn. Maar zes leken wisten de verandering tegen te houden, dankzij de speciale regels van stemming in de drie aparte huizen: die van bisschoppen, priesters en leken. Pas over vijf jaar zou de kwestie weer in stemming gebracht kunnen worden. Nu adviseert de aartsbisschoppelijke raad dringend dit heikele punt in juli op de Algemene Synode te bespreken en het proces van verandering versneld in gang te zetten.

De aartsbisschoppelijke raad is het uitvoerende orgaan van de Church of England. De kwestie van de vrouwelijke bisschop verdeelt niet alleen de Church of England, maar ook de anglicaanse kerk wereldwijd. Net zoals het homohuwelijk en de wijding van homo's tot priester dat doen. Anders dan in de rooms-katholieke kerk kunnen nationale anglicaanse kerken kwesties als deze zelf regelen. De VS hebben al sinds 1989 anglicaanse vrouwelijke bisschoppen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden