Column

Misschien moeten nieuwkomers in Fort Holland een kano op hun balkon zetten

Sylvain Ephimenco.Beeld Trouw

Het blijft een terugkerende vraag voor wie regelmatig naar het buitenland ­afreist: hoe bedreigend is het niet om onder de zeespiegel dagelijks je boodschappen te moeten doen? 

De universele visie van de verre en onwetende omstander is vrij eenvoudig: daarboven, in het zanderige noorden, leef je permanent met natte voeten.

Voor wie, zoals ik, achter de dijken toch veilig woont, is deze naïeve benadering vanzelfsprekend een bron van vermaak. Maar dit is niet het hele verhaal. Als ik het huis verlaat en vijftig meter verderop de dijk oprijd, kan ik me niet weerhouden een bevragende blik naar het water te werpen. Hoe staan de zaken vandaag? Is mevrouw IJssel hoogdravend en opgezwollen, met een zichtbaar opgeblazen ­gevoel, of juist laagdrempelig en ingezakt? En ­wanneer zal er eindelijk iets worden gedaan aan die voorraad drinkwater, die ik nog steeds niet op zolder heb aangelegd?

Ik heb misschien een te groot vertrouwen in de planningskunst en het perfectionisme van Nederland. Ook al heb ik ‘De ramp’ (Zeeland, 1953) van Kees Slager twee keer rillend gelezen. Maar afgelopen week werd mijn fiducie in de Bataafse vooruitziende blik versterkt: het onderzoeksinstituut Deltares heeft in een rapport de gevolgen van een hogere zeespiegel in kaart gebracht. Die maximale stijging van 1 meter, die de KNMI hanteerde voor het einde van deze eeuw, kunnen we vergeten: het wordt waarschijnlijk twee keer ­zoveel en misschien wel 3 meter.

Zenuwachtig

Fort Holland zal zijn zand- en dijkgrenzen veel hoger moeten trekken. Dus geen 12 miljoen kubieke meter jaarlijks, maar bij een stijging van 40 extra centimeter zal tot vier keer zoveel zand gewonnen moeten worden. En bij een zeespiegelstijging van 1 meter wordt dat 25 keer meer. Het importeren van de halve Sahara is misschien een optie. Mogen we al een beetje zenuwachtig worden? ­Marjolijn Haasnoot, eerste auteur van het Deltares-rapport, waarschuwt, maar stelt ook gerust: “Deze nieuwe projecties laten zien dat tijd cruciaal wordt. Nu hebben we nog tijd om plannen te maken.”

Zou dit ook gelden voor de bevolkingssamenstelling van Nederland? Vorige week werd door CDA en VVD de vraag opgeworpen, naar aanleiding van het werk van hoogleraar Paul Scheffer en demograaf Jan Latten, of we niet naar de toekomstige samenstelling van de bevolking van dit land moeten kijken. Is een groei van de bevolking naar 20 miljoen mensen of meer wel wenselijk? Er zal een grondig onderzoek worden gehouden. Dat dit niet eerder gebeurde, komt door een taboe, lees ik. Die bevolkingstoename is nauw verbonden met immigratie. Het taboe bleek onmiddellijk geslecht en Paul Scheffer was de afgelopen dagen gelukkig niet van het scherm te slaan.

Natuurlijk zijn nieuwkomers nog welkom in Fort Holland, maar misschien zullen ze bij aankomst alvast wat flessen mineraalwater en een opblaasbare kano op hun balkonnetje klaar moeten zetten.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees meer van zijn columns op trouw.nl/ephimenco.

Lees ook: Nog nooit stond de zeespiegel zo hoog als in 2017

De zeespiegelstand langs de Nederlandse kust was vorig jaar hoger dan ooit gemeten. De stijging is een trend, die het gevolg is van het smelten van ijs en opwarming van de oceanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden