'Misschien kunnen we de restschuld later aflossen'

Hoe gaat het op de woningmarkt? Makelaarsorganisatie NVM publiceert vandaag de cijfers over de eerste maanden van dit jaar. Het lichte herstel uit 2013 zal wellicht doorzetten, maar inmiddels staan wel een miljoen huizen 'onder water': de waarde van het huis is lager dan de hypotheek. De familie Hut vertelt wat dat betekent.

"We hebben de hobbykamer al opgegeven, die is nu babykamer", zegt Lennert Hut (32) uit Zoetermeer. Hut en zijn vrouw AnneMarie (30) kregen vier maanden geleden hun eerste kind. Hun flatwoning van twee verdiepingen werd daardoor ineens wat krap. "En we wonen drie hoog. Boodschappentassen kunnen we de trap wel op sjouwen, maar een kinderwagen is toch lastiger."

Hut is daarom op zoek naar een gezinswoning. "Ons huis staat bijna twee jaar te koop. We hebben redelijk wat kijkers gehad, maar raken de woning moeilijk kwijt." Het stulpje van Hut en zijn gezin staat 'onder water'; ze hebben het gekocht voor 185.000 euro, en omdat ze het huis moesten renoveren is de hypotheek nog iets hoger. Maar hun huis is inmiddels minder waard. "We mogen in onze handen knijpen als we er 155.000 euro voor krijgen. We hebben de vraagprijs de afgelopen jaren meermaals moeten verlagen omdat we weinig reacties kregen. Als we onze woning nu verkopen, hebben we een restschuld van minimaal 40.000 euro."

De helft van alle hypotheken die onder water staan, valt onder de Nationale Hypotheek Garantie. Dat betekent dat de overheid het risico van de restschuld voor haar rekening neemt als het huis wordt verkocht. "Daarvoor komt onze hypotheek niet in aanmerking," zegt Hut. "Dat gebeurt alleen als mensen gedwongen hun huis verkopen, bijvoorbeeld omdat ze gaan scheiden."

De restschuld hangt als een donkere wolk boven het hoofd van Hut. "We hebben de afgelopen jaren zo veel mogelijk gespaard. En mijn ouders kijken of zij kunnen bijspringen. Maar het is ook niet uitgesloten dat de bank onze restschuld wil overnemen. Dan kunnen we hem op lange termijn aflossen."

De restschuld speelt ook mee bij de keuze voor een nieuw huis. "We willen zeker weten dat we financieel veilig zitten. Daarom doen we bij ons volgende huis niet aan uitspattingen. We zoeken een woning waarin we twintig jaar kunnen blijven wonen."

Hut heeft al meerdere nieuwe woningen op het oog. "Met onze hypotheekverstrekker hebben we verschillende scenario's op een rij gezet waarin onze inkomens zijn meegenomen. Ondanks de restschuld hoeven we onze plannen nog niet te wijzigen." Maar eerst moet Hut zijn huidige woning slijten. "We hebben een Facebookpagina aangemaakt voor het huis, die heeft 60 likes. En er kwam gisteren iemand kijken", zegt Hut hoopvol. "Misschien is dat die éne koper."

4500 eigenaren kregen vorig jaar restschuld niet gefinancierd
Om het huiseigenaren wier huis 'onder water staat' makkelijker te maken toch te verhuizen, heeft het kabinet dit en vorig jaar maatregelen genomen. De restschuld mag worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek, als de huizenbezitters de maandlasten kunnen dragen. De rente op de restschuld is tien jaar aftrekbaar van de belasting. Ook is de regeling voor schenkingen versoepeld. Een huiseigenaar mag 100.000 euro belastingvrij ontvangen voor het aanschaffen van een koophuis of het verlagen van de schuld.

Volgens recente cijfers van minister Blok van wonen kregen 4500 huiseigenaren vorig jaar hun restschuld op geen enkele manier gefinancierd (2012: 3700). Zij moeten doorgaans blijven zitten en wachten op betere tijden. Gemiddeld ging het om een gat van 60.000 euro. Als een woning gedwongen in de verkoop moet, en op de hypotheek Nationale Hypotheek Garantie zit, wordt het verlies gedekt door een waarborgfonds. Dat gebeurde vorig jaar 4580 keer (2012: 3576). Het ging veelal om echtscheidingen. Het verlies is per huis gemiddeld 40.000 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden