COLUMN

Misschien kunnen de spijbelaars na het klimaat ook de pulsvisserij redden

Sylvain EphimencoBeeld -

Over pulsvissen weet ik evenveel als over linksdraaiend melkzuur in calorieënconglomeraat. Maar stel je eens voor dat Nederlandse vissers, deskundigen en Kamerleden gelijk hebben. 

Dat wil zeggen dat vissen met behulp van de elektrische pulstechniek ‘een duurzamere en milieuvriendelijker’ methode is om vis te vangen dan de tradi­tionele boomkorvisserij. Natuurvriendelijker ook, omdat maar de helft van de gangbare hoeveelheid brandstof wordt gebruikt (vermindering van CO2!) en de bijvangst met 50 procent wordt gereduceerd. Dan is het (gedeeltelijke) verbod van Brussel om deze techniek voortaan te gebruiken, een onbegrijpelijke beslissing die je in populistische taal als een ‘grof schandaal’ mag typeren.

Klimaatvissen

De IJmuider Courant liet gisteren visser Dirk Kraak aan het woord, die naar Den Haag was gekomen om het Kamerdebat hierover bij te wonen: “Pulsvissen is klimaatvissen. In een tijd dat iedereen het over klimaat heeft, willen we niet terug naar de boomkorvisserij.” Deze visser uit Den Helder voelde je koken van woede toen hij de premier van het Koninkrijk aan Zee om hulp riep: “Ik wil dat premier Rutte vóór ons gaat staan. Dat hij zegt: Europa, wat flik je me nou?”

Verschillende Kamerleden hebben ook de vraag opgeworpen of Mark Rutte achter de schermen in Brussel wel voldoende heeft gedaan om de vissers voor een dure afgang te behoeden.

Nou, die arme premier is heus bezig met dingetjes over het klimaat. De vissers waren amper met de ziel onder hun arm van de publieke tribune in de Kamer vertrokken of Mark, met stropdasloze kraag, ontving een groepje klimaatspijbelaars. 

Na een uur ernstig keuvelen over maatregelen, die toch onbespreekbaar waren omdat ze nog niet waren doorgerekend, stonden ze allemaal vóór het Torentje de pers bij te praten. De premier had een dringend beroep gedaan op de spijbelaars: “Ik heb hen gevraagd of ze een rol kunnen spelen, met hun buitenlandse contacten, bij het mobiliseren van de regeringen van andere landen.”

Dit stuk leek bij aanvang saai en ernstig, maar nu mag u ongeremd lachen. De premier die scholieren smeekt om buitenlandse regeringsleiders bewust te maken van de klimaatproblematiek.

Grote Boze Wolf

In Nederland zal het straks een ingeburgerd politiek gegeven zijn: klimaatbeleid wordt traditioneel aan rechters (Urgenda-zaak) en scholieren (Malieveld) overgelaten. Toch een mooie prestatie voor een ­exclusieve beweging voor lieden onder de 17 jaar, die drie weken geleden nog niet bestond en maar vijf dagen na zijn allereerste demonstratie al door de premier wordt ontvangen. En ook door Rob ­Jetten (D66), die voor de gelegenheid de blik van de Grote Boze Wolf tegenover Roodkapje had gekregen.

Ach, het land is nu eenmaal door de sympathieke schoolgaande jeugd gebiologeerd. Zelfs tekenaar Pieter Geenen kon gisteren in Trouw niet met zijn pen van die scholieren afblijven. Misschien is het toch wel een leuk idee om die op een spijbelmiddag naar ­Jean-Claude Juncker en Donald Tusk in Brussel te sturen: na het klimaat wordt misschien de pulsvisserij ook gered.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden