Beeld Trouw

CommentaarGroenland

Misschien kan iemand Trump een financieel voorstel doen om af te zien van een tweede termijn

De optie was wat uit beeld geraakt, maar biedt wel mogelijkheden. Het kopen van stukken grondgebied is immers te prefereren boven het veroveren ervan. Misschien dat de Amerikaanse president Donald Trump dat in het achterhoofd had toen hij voorstelde om Groenland van Denemarken te kopen. Zo kan hij de Amerikaanse strategische belangen in het Noordpoolgebied garanderen en China, Rusland (en Europa?) de pas afsnijden. De VS hebben op Groenland weliswaar een militaire basis, maar die biedt mogelijk onvoldoende zekerheid, en bovendien zitten er onder het smeltende ijs en in het aanpalende Noordpoolgebied nogal wat grondstoffen.

Als anderen ook zo denken, kan het nog leuk worden. Zo zou Pakistan India een aantrekkelijk voorstel kunnen doen om Kasjmir over te nemen, en kan Ierland een deal sluiten met het Verenigd Koninkrijk over Noord-Ierland – is het brexitprobleem ook gelijk opgelost. En misschien levert die laatste transactie Londen voldoende geld op om het onrustige Hongkong terug te kopen, wat China weer de financiële middelen biedt om met andere Oost-Aziatische landen een deal te sluiten over de Spratly-eilanden. Waarbij Peking vermoedelijk netto aardig wat geld overhoudt om de iets vertragende economie in eigen land op gang te houden.

Er is nogal wat veranderd

Zo’n gebiedsoverdracht is prima te vergelijken met een vastgoeddeal, aldus Trump. Als vastgoed van eigenaar kan wisselen zonder van plek te veranderen, waarom eilanden, schiereilanden of regio’s niet?

Omdat er mensen wonen, luidt een van de antwoorden. Sinds de Verenigde Staten hun laatste gebied kochten – in 1917 de Maagdeneilanden, pikant genoeg van Denemarken – is er op dat vlak nogal wat veranderd. Mannen en vrouwen hebben stemrecht gekregen en in internationale verdragen is vastgelegd dat volkeren zelfbeschikkingsrecht hebben. Ook om andere redenen is het afstaan van grondgebieden, ook onder druk van geweld, uit de mode geraakt. Zo kreeg Rusland een batterij sancties aan zijn broek na de annexatie van de Oekraïense Krim, ondanks de claim van Moskou dat de lokale bevolking daar volledig achter staat.

Een geldtransactie is vreedzaam en dus was het een vrij onschuldig voorstel van Trump, zou je nog kunnen zeggen. Maar als de machtigste politicus ter wereld zo’n voorstel doet en zich diep beledigd toont als het wordt afgewezen, houdt het op grappig te zijn. Hij zegde er zelfs een staatsbezoek bij een trouw bondgenoot voor af, een ongekende schoffering.

Als Trump denkt dat voor geld alles te koop is, kan iemand hem misschien een aantrekkelijk financieel voorstel doen om af te zien van een tweede termijn.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden