Misschien is links er weer niet bij

Morgen kiest Frankrijk een nieuwe president, en altijd is er een tweede ronde nodig. Alleen Nicolas Sarkozy lijkt er zeker van dat hij die haalt.

Toen de socialisten vorig jaar Ségolène Royal aanwezen als hun kandidaat barstte er een ware ’Ségomania’ los. Royal stond voor modern links, dat niet bang was voor woorden als autoriteit en plicht. Van dat enthousiasme is weinig over. Eerst viel zij op door onhandige optredens in het buitenland, daarna kon zij ruzies over de koers niet beslechten.

Haar economisch adviseur Eric Besson vertrok met slaande deuren en zei zelfs dat Frankrijk met Sarkozy beter af was dan met ’Ségo’. Royal liet de partij waar die was voor zij aan het roer kwam: een flink stuk links van alle grote sociaal-democratische partijen in Europa.

Zo maken haar voorstellen voor hogere lonen en pensioenen de forse schuldenlast nog zwaarder. En, zo zeggen anderen, hoe gaat zij werkgevers verleiden werklozen aan een baan te helpen als zij tegelijk het minimumloon met 19 procent verhoogt tot 1500 euro?

Illustratief voor de sfeer rond Royal was het voorstel dat enkele partijprominenten vorige week lanceerden. Royal moest, om Sarkozy af te stoppen, een alliantie aangaan met de centrumkandidaat François Bayrou, vonden ze.

Tegen haar critici heeft Royal haar vrouw-zijn voluit in de strijd geworpen. „Veel van hen”, zo vertelde zij, „zijn er nog niet aan toe om een vrouw in het Elysée te zien”. Afgelopen zondag vroeg zij vrouwen om op haar te stemmen, omdat zij de eerste vrouwelijke Franse president in de geschiedenis kan worden. „De hele wereld kijkt naar u”, voegde ze toe.

Of die oproep tot vrouwelijke solidariteit iets oplevert, is zeer de vraag. Uit peilingen blijkt daar in ieder geval niets van. Volgens Michèle Fitoussi, commentator en columnist bij Elle, is het verzoek zelfs contraproductief. „Vrouwen die op haar stemmen doen dat omdat zij vinden dat zij de beste kandidaat is. Het is een belediging voor onze intelligentie om zoiets van ons te vragen.”

Veel teleurgestelde Royal-aanhangers hebben hun toevlucht gezocht tot Bayrou, die zegt dat hij de kloof tussen links en rechts zal overbruggen. Door financiële degelijkheid te beloven neemt hij afstand van Royal, Sarkozy valt hij aan op zijn ’sociale hardheid’. In de peilingen stond Bayrou nog maar één keer op gelijke hoogte met Royal, beiden scoorden toen 23 procent. Daarna daalde Bayrou en liep Royal weer uit. Het probleem voor Royal is dat de omvang van het verschil moeilijk is in te schatten: de afgelopen tien dagen liep Bayrou tussen de twee en tien punten achter. In de ene peiling is de zaak dus bekeken, in de andere niet.

Mocht Bayrou het halen, dan gebeurt hetzelfde als in 2002, toen Jean-Marie Le Pen de socialist Lionel Jospin de loef af wist te steken. Le Pen zelf zal het dit keer niet redden, denken de peilers, hoewel ze niets uitsluiten. Hij kreeg in 2002 5,5 miljoen stemmen, nu zouden dat er zeven miljoen moeten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden