PvdA

Misschien is er toch nog hoop voor het Ceta-verdrag

De Eerste Kamer vergaderde vandaag vanwege de coronamaatregelen in de Ridderzaal. De hoorzitting over Ceta was overigens wel in de plenaire zaal van de senaat. Beeld Werry Crone
De Eerste Kamer vergaderde vandaag vanwege de coronamaatregelen in de Ridderzaal. De hoorzitting over Ceta was overigens wel in de plenaire zaal van de senaat.Beeld Werry Crone

Mogelijk is er toch nog een muizengaatje voor het Ceta-verdrag. Nadat de PvdA in de Tweede Kamer tegen stemde, steunt de partij in de Eerste Kamer het handelsverdrag misschien wél. Zonder steun van één van de oppositiepartijen in de senaat,  zoals de PvdA, wordt het gedrag niet geratificeerd en komt het in zijn geheel te vervallen.

PvdA-senator Ruud Koole is positief gestemd door een interview dat minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel recent in de Financial Times gaf. Volgens Kaag en haar Franse collega Jean-Baptiste Lemoyne moeten toekomstige handelsverdragen regels bevatten voor lagere tarieven als landen zich houden aan milieu-eisen en goede arbeidsomstandigheden. Als een land steken laat vallen, moeten de tarieven verhoogd kunnen worden.

Extra zetels nodig

De PvdA is te spreken over deze plannen. Volgens senator Koole ontbreken dergelijke vereisten aan klimaat en arbeidsnormen nu nog vaak in handelsverdragen. Het Ceta-verdrag tussen Canada en de EU is al helemaal uitonderhandeld en kan daarom niet gewijzigd worden. Wel denkt Koole dat het mogelijk is om ngo’s meer invloed te geven op Ceta, door ze zitting te laten nemen in adviesgroepen.

De PvdA in de Tweede Kamer stemde in februari tegen het Ceta-verdrag. Alleen de coalitiepartijen waren voor, waardoor het verdrag met een minimale meerderheid van slechts één zetel werd aangenomen. De tegenstem van de PvdA was zeer opmerkelijk, omdat PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen als minister nog veelvuldig pleitte vóór Ceta.

Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zijn zes extra zetels nodig. Er is het kabinet veel aan gelegen de PvdA (6 zetels) tevreden te stellen. Tijdens een hoorzitting over Ceta, dinsdagmorgen, bleek dat andere partijen nauwelijks van mening veranderd zijn over het verdrag. Linkse partijen vrezen dat dierenrechten en arbeidsrechten lijden onder vrijhandel. FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga liet tijdens de vergadering weten dat zijn vakbond het verdrag niet steunt. “Eerlijke spelregels en een duidelijke marktmeester zijn meer dan ooit noodzakelijk. En juist niet nog meer liberalisering.”

Overdracht van soevereiniteit

Uiterst rechtse partijen vrezen een overdracht van soevereiniteit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de van Forum voor Democratie afgesplitste Groep Otten het kabinet te hulp zal schieten. Fractievoorzitter Henk Otten toonde zich zeer kritisch.

Eurocommissaris Phil Hogan van handel opende de vergadering via een videoverbinding en was te spreken over het Frans-Nederlandse initiatief. Volgens hem kunnen de plannen van Kaag bijdragen om de EU te helpen uit de economische recessie te komen die door de coronacrisis ontstaat.

Lees ook:

Het Ceta-verdrag is nog niet uit de gevarenzone

De Tweede Kamer ging in februari akkoord met Ceta. Maar direct was duidelijk dat het moeilijk zou worden om het handelsverdrag door de Eerste Kamer te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden